Registr vozidel ráno opět zkolaboval

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Zive.cz

Problémový registr vozidel opět nefunguje. Ráno byl sice chvíli v provozu, ale v půl deváté jej potkal další výpadek po celé zemi. Nový registr se s problémy potýká od počátku, tedy již třetí týden. Pokud do pátku nezačne fungovat, ministr dopravy Pavel Dobeš rezignuje.

„V současné době nám vypadl schengen, nemůžeme přihlašovat nové vozy a auta z dovozu. Podle mých informací to vypnulo policejní prezidium,“ řekl ČTK vedoucí dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Mihalík. Podle České televize se už okolo sedmé hodiny ranní na některých úřadech tvořily fronty až o stovce čekajících. „Nejedeme, systém je nefunkční,“ prohlásila mluvčí libereké radnice Pavlína Stránská. Registr je mimo provoz i v Brně, Olomouci či Karlových Varech.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Nováka úřad nemůže ani za dnešní výpadek. „Máme informace o tom, že to nejde v Praze a v Ostravě. Pokud ale tento systém nefunguje na jednom místě, je logické, že nefunguje nikde v republice,“ uvedl pro ČTK.

Ministr včera večer tvrdil, že policejní prezidium již chybu v napojení seznamu ukradených vozidel a dalších systémů na registr vozidel odstranilo. Zároveň nový program ministerstva dopravy hájil s tím, že samotná aplikace dodaná společností ATS-Telcom byla minulý týden funkční.

Podle úředníků z jednotlivých měst ale problémy přetrvávaly na konci minulého i začátku tohoto týdne. Po pondělním výpadku byl systém podle nich pomalý a jeho provoz provází řada chyb.

David Klimeš: Registr vozidel je vizitkou státní správy

Dobeš včera prohlásil, že o rezignaci kvůli problémovému registru již uvažoval. Od premiéra Petra Nečase má nyní na odstranění chyb čas , jinak šéf vlády očekává jeho rezignaci. S tím souhlasí i Dobešova stranická šéfka Karolína Peake. „Politickou odpovědnost musí být schopen vyvodit i ten ministr nebo šéf, který třeba osobně za pochybení nemůže, nebo může jen částečně. Odpovědnost přichází s vedoucí pozicí,“ řekla včera.

Dobeše dnes odpoledne čeká jednání s šéfem Svazu měst a obcí Danem Jiránkem. Města chtějí od ministerstva za nefunkční registr získat finanční kompenzaci.