Rozpočet ministerstva obrany si ročně polepší až o pět miliard

Ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany Zdroj: ctk

Rozpočet ministerstva obrany by měl podle návrhu ministerstva financí růst meziročně o čtyři až pět miliard korun. V roce 2019 by tak obrana měla mít k dispozici na výdaje 62 miliard korun, což by představovalo 1,19 procenta HDP. Vyplývá to z návrhu ministerstva financí. Vládní koalici by se takovým postupem do roku 2020 nepodařilo dosáhnout zvýšení obranného rozpočtu na 1,4 procenta HDP, jak před časem slíbila.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) se ještě bude o výdajích na rok 2019 jednat. Návrh rozpočtu, který v pondělí projedná vláda, počítá pro ministerstvo obrany na příští rok s výdaji ve výši 51,9 miliardy korun, což by byl oproti letošnímu roku čtyřmiliardový nárůst. V roce 2018 by měl být rozpočet ve výši 57,1 miliardy korun a pro rok 2019 ve výši 62 miliard.

„Návrh ministerstva financí na 2017 a 2018 odpovídá rozpočtovým výhledům zveřejněným v loňském roce. Je to nezbytné minimum potřebné k doplňování armády a její modernizaci,“ sdělil Stropnický. „O financích na rok 2019 ještě budeme jednat,“ dodal.

Bezpečnost se zhoršuje, je potřeba zvýšit rozpočet

Armáda se v posledních letech musela potýkat s klesajícím rozpočtem. Šetřila proto na vojácích, vybavení i na technice. Kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci ve světě se ale na politiky začal zvyšovat tlak, aby vojákům opět peníze přidali. Příští rok by se tak rozpočet ministerstva obrany měl po několika letech dostat přes 50 miliard, které odborníci v minulosti označovali za částku nutnou pro zachování schopností armády. Zároveň ale armáda potřebuje desítky miliard na obnovu zastaralé techniky.

Česko se při vstupu do NATO zavázalo, že na obranu ročně vydá dvě procenta svého HDP. V posledních letech se ale tato částka pohybuje pouze kolem jednoho procenta HDP, a to i přes rostoucí obranný rozpočet. Zároveň totiž roste ekonomika a HDP, procento peněz na obranu se tak výrazně nezvyšuje.

Pokud by platil návrh ministerstva financí, příští rok by Česko dalo na obranu 1,08 procenta HDP, v roce 2017 by to bylo 1,14 procenta a v roce 2019 podle odhadů ministerstva financí 1,19 procenta. Aby koalice v roce 2020 dosáhla slibovaných 1,4 procenta, musel by se rozpočet na obranu v roce 2020 skokově zvýšit o desítky miliard.