Rumunsko začalo vyšetřovat Jourovou a další autory zprávy EU o tamním soudnictví

Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: Anna Vacková, E15

Věra Jourová
Věra Jourová
Věra Jourová
Věra Jourová
5
Fotogalerie

Nedávno zřízený rumunský úřad pro vyšetřování pracovníků justice (SIIJ) zahájil vyšetřování komisařky pro spravedlnost Věry Jourové a prvního místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse, který se zabývá problematikou práva. Informoval o tom rumunský provládní server Luju.ro s odvoláním na úřední dokumenty. Případ je zřejmě odvetou rumunské vlády za dlouhodobou kritiku, kterou Evropská unie míří na stav rumunského soudnictví.

Inspekční úřad bude kromě představitelů EU vyšetřovat také šéfku delegace EK v Bukurešti Angelu Cristeaovou, rumunského generálního prokurátora Augustina Lazara a další rumunské činitele, kteří se podíleli na tvorbě loňské hodnotící zprávy EU o stavu rumunského soudnictví.

Uvedené osoby podle serveru čelí podezření z trestných činů vytváření skupiny organizovaného zločinu, zneužití úřední pravomoci, padělatelství a poskytnutí falešné informace. Podnět k vyšetřování podal inspekci sám server Luju.ro. Podle něj může SIIJ vyšetřovat představitele EU proto, že rumunské trestní právo se vztahuje i na zločiny spáchané na Rumunsku, avšak mimo jeho území, a to i nerumunskými občany. Server tvrdí, že představitelé EK budou muset před inspekcí vypovídat.

EK však ústy svého mluvčího sdělila, že „tyto otázky nespadají do jurisdikce národních států“, neboť činnost eurokomisařů podléhá pravomocím Soudního dvora EU. Členové komise podle něj navíc užívají imunity, která je zakotvena v evropských smlouvách. EK navíc dosud neobdržela oficiální informace, čeho konkrétně se případ týká.

Zpráva vydaná loni v listopadu v rámci takzvaného Mechanismu pro spolupráci a ověřování (MCV), pomocí něhož EU dohlíží na stav soudnictví v Rumunsku a Bulharsku, kritizovala Bukurešť za zrušení předchozích reforem v oblasti boje proti korupci. Členové komise, včetně Timmermanse, vyjádřili obavy z nových zákonů o soudnictví, navržených současnou sociálnědemokratickou vládou. Jeden z těchto zákonů zřídil justiční inspekci SIIJ, jejíž kompetence tento týden vláda ještě posílila nouzovým dekretem.

Benátská komise, která je poradním orgánem Rady Evropy pro otázky ústavního práva, loni v červenci uvedla, že schválené zákony pravděpodobně podryjí nezávislost rumunského soudnictví.

Vyšetřovací orgán SIIJ na sebe nedávno upozornil i tím, že zahájil vyšetřování bývalé šéfky protikorupční prokuratury DNA Laury Codruty Kövesiové, během jejíhož úřadování byly odsouzeny desítky politiků. Stalo se tak jen několik dnů poté, co bylo zveřejněno, že Kövesiová je žhavým uchazečem o post nově vzniklého Úřadu evropského veřejného žalobce.