Černá listina české eurokomisařky naráží u velkých států EU. Jsou na ní Saúdové i Panamci

Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: Anna Vacková, E15

Věra Jourová
Věra Jourová
Věra Jourová
4
Fotogalerie

Už příští týden má Evropská komise zveřejnit aktualizovaný seznam zemí, které napomáhají praní špinavých peněz a financování terorismu. Podle informací listů Financial Times a Handelsblatt by se na něm měly nově ocitnout i země jako Saúdská Arábie nebo Panama. A to naráží na odpor velkých členských států Unie, včetně Německa, Francie i odcházející Velké Británie.

„Členské státy měly spoustu času na složení seznamu zareagovat. Probudily se ale až kvůli Saúdům,“ cituje Financial Times nejmenovaného unijního představitele. Proti zařazení arabského státu na unijní seznam se minulý týden na setkání velvyslanců členských zemí podle informací listu postavily Velká Británie, Německo, Francie, Španělsko, Itálie, Belgie a Řecko.

Tyto státy chtějí více času na konzultaci seznamu a stěžují si, že se sestavil podle politického klíče. Tvrdí, že nechtějí chránit Saúdskou Arábii, ale mají výhrady ke kritériím, podle kterých se země na unijní výčet dostávají.

Tvorbu seznamu má na starosti česká eurokomisařka Věra Jourová. Ona i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ale nechtějí ustoupit a Saúdskou Arábii hodlají ve výčtu ponechat. „Evropa nemůže být prádelnou pro špinavé peníze, ze kterých se sponzoruje zločin a terorismus,“ uvedla Jourová. Vlády členských zemí a Evropský parlament mají 30 dní na to, aby plán zablokovaly. To je ale podle listu nepravděpodobné, protože seznam má v zákonodárném sboru podporu.

Na seznamu Evropské komise jsou i nezačleněná území Spojených států jako Samoa nebo Panenské ostrovy. Zatímco americká vláda mlčí, Panama se proti zařazení na seznam veřejně brání. Podle představitelů země se komise zaměřuje na země, které se situaci snaží napravit, zatímco ignoruje státy, které jsou „lhostejné k mezinárodní kritice a profitují z odsouzeníhodných praktik.”

Evropská komise se při sestavování seznamu řídí tím, jak přísná jsou bankovní pravidla jednotlivých zemí, jak transparentní je vlastnictví firem a jaké jsou tresty za praní špinavých peněz a financování terorismu.

Zařazení zemí na seznam znamená, že evropské banky musí mnohem přísněji zkoumat finanční toky z těchto států. Finanční domy musí znát účel transakcí, původ financí a skutečné vlastníky zapojených společností. Podezřelé peněžní přesuny musí hlásit úřadům.