Rusko překročilo veškeré meze, prohlásil Babiš. Česko vyhostí trojici diplomatů

Ruská ambasáda v Praze

Ruská ambasáda v Praze Zdroj: profimedia

Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Česko vyhostí tři členy ruského diplomatického personálu v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii. Je to výraz solidarity se Spojeným královstvím, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň uvedl, že Rusko překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu novičok použitého k útoku v Británii. Ruské diplomaty se zatím rozhodlo vyhostit 16 zemí Evropské unie, stejně jako Spojené státy a Kanada.

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) uvedl, že se setkal s ruským velvyslancem Alexanderem Zmejevským a o vypovězení ho informoval. Tři členové ruského diplomatického personálu a jejich rodinní příslušníci musí opustit Česko do 1. dubna. "Nemůžeme vzhledem k diplomatickým zvyklostem specifikovat zařazení oněch tří diplomatů," uvedl Stropnický. Česko však podle něj jednala s rozmyslem, nikoliv nahodile.

Babiš novinářům řekl, že Česko je jako součást EU a NATO pevně začleněné do západních struktur. "Když náš spojenec nás ve vážné situaci požádá o pomoc, máme mu vyjít vstříc," uvedl. Útok nervovým plynem na území cizího státu podle něj ohrožuje civilní obyvatelstvo a ukazuje na brutálnější způsob špionáže, než je zvykem.

"Rusové překročili veškeré hranice, když řekli, že jedovatá látka novičok mohla pocházet od nás. Je to naprostá lež, my to tvrzení zásadně odmítáme od samého začátku," dodal Babiš. V minulých dnech byl kvůli dnes oznámenému kroku v kontaktu s prezidentem Milošem Zemanem, který podle něj projevil zájem o některé informace.

Ruská ambasáda v České republice zaměstnává 122 lidí a diplomatickou akreditaci má 45 z nich. Česká republika má na celém území Ruska 56 zaměstnanců, z nichž 16 jsou akreditovaní diplomaté.

Ruské ministerstvo zahraničí odpovědělo prohlášením, že přijme vůči dotyčným zemí odvetná opatření. "Odpověď bude symetrická," citovala ministerstvo agentura RIA. Vyhoštění diplomatů označilo za provokativní gesto a nepřátelský krok. Západní státy obvinilo z toho, že se slepě řídí principy euroatlantického spojenectví.

Prezidenti a premiéři zemí EU koncem minulého týdne na summitu v Bruselu prohlásili, že souhlasí se závěrem britské vlády, podle které za útok na někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru je s největší pravděpodobností odpovědné právě Rusko. "Jiné věrohodné vysvětlení neexistuje," stojí v závěrech vrcholné unijní schůzky.

Přehled zemí, které se rozhodly vyhostit ruské diplomaty
ZeměPočet diplomatů
Spojené státy60
Velká Británie23
Ukrajina13
Kanada4
Německo4
Francie4
Polsko4
Česká republika3
Litva3
Albánie2
Itálie2
Španělsko2
Dánsko2
Nizozemsko2
Lotyšsko1
Estonsko1
Chorvatsko1
Finsko1
Švédsko1
Rumunsko1
Maďarsko1

Mezi členskými státy unie, které nevyhostí nikoho, je například Slovensko, jež si jen předvolalo ruského velvyslance. Rakousko, kde jsou v koaliční vládě nacionalisté ze Svobodné strany Rakouska, oznámilo, že nevyhostí nikoho, protože je neutrální zemí. Z evropských nečlenských zemí EU se připojila k sankcím ještě Albánie, která vypoví dva lidi, a Norsko, které vyhostí jednoho diplomata.

Podle britské premiérky Theresy Mayové dostalo Rusko varování, že nemůže pošlapávat mezinárodní právo. Útok v jihoanglickém Salisbury byl prý "jasným vzorkem stále agresivnějšího ruského chování". "Představuje také ale novou a nebezpečnou fázi v ruské nepřátelské aktivitě proti Evropě a našim společným hodnotám a zájmům," prohlásila Mayová před poslanci v britském parlamentu. Británie oznámila vypovězení 23 ruských diplomatů už předminulý týden a Moskva následně odpověděla stejným způsobem.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson uvedl, že "dnešní mimořádná mezinárodní reakce (britských) spojenců představuje v historii největší kolektivní vyhoštění ruských důstojníků zpravodajské služby a pomůže bránit společnou bezpečnost". "Rusko nemůže beztrestně porušovat mezinárodní pravidla," dodal.

Šéf italské strany Liga Matteo Salvini, který si dělá naděje, že se stane premiérem, dnes ostře kritizoval USA a EU za vyhošťování diplomatů. "Bojkot Ruska, obnovení sankcí a vyloučení diplomatů nevyřeší problémy, naopak je zhoršuje," uvedl Salvini na twitteru.

Podle ruského velvyslance ve Washingtonu Anatolije Antonova opustí USA 46 diplomatů z washingtonské ambasády, 12 z ruské mise při OSN v New Yorku a dva z newyorského generálního konzulátu. Ambasáda v USA prý bude i ve zmenšené podobě pokračovat v práci. Podle Bílého domu americký prezident Donald Trump nařídil také uzavření ruského konzulátu v Seattlu.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová prohlásila, že po vyhoštění Rusů budou Spojené státy bezpečnější zemí, protože "bude omezena ruská schopnost slídit po Američanech a provádět tajné operace". Vyhoštěním "Spojené státy a jejich spojenci dávají Rusku jasně na vědomí, že jejich akce budou mít následky," řekla mluvčí.

Agentura RIA Novosti krátce po americkém oznámení s odvoláním na své zdroje napsala, že ruská reakce bude následovat v několika příštích dnech.

Předseda Evropské rady Donald Tusk přitom dnes nevyloučil možnost, že v nadcházejících dnech a týdnech budou následovat další společná evropská opatření, včetně možných nových vyhoštění ruských diplomatů. Tusk zdůraznil, že unie je a zůstane kritická ke krokům ruské vlády, vyjádřil ale také zároveň soustrast občanům Ruska v souvislosti s tragickým požárem obchodního centra, při kterém v neděli v sibiřském městě Kemerovo zahynulo přes 60 lidí.

Prezidenti a premiéři zemí EU koncem minulého týdne na summitu v Bruselu prohlásili, že souhlasí se závěrem britské vlády, podle které za útok na někdejšího dvojitého agenta Skripala a jeho dceru je s největší pravděpodobností odpovědné právě Rusko. "Jiné věrohodné vysvětlení neexistuje," stojí v závěrech vrcholné unijní schůzky.

Rusko dalo hlasovat na twitteru, jaký konzulát USA by mělo zavřít 

Ruské velvyslanectví ve Washingtonu oznámilo, že Moskva zareaguje na uzavření svého konzulátu v americkém Seattlu uzavřením amerického konzulárního úřadu v Rusku. Vložilo přitom do záležitosti trochu oživení, když na twitteru uspořádalo anketu, zda by mělo jít o úřad ve Vladivostoku, v Jekatěrinburgu nebo v Petrohradu.

"Americká administrativa nařídila uzavření ruského konzulátu v Seattlu. Jaký generální konzulát USA byste uzavřeli v Rusku, kdyby bylo na vás, abyste rozhodli?" uvedlo velvyslanectví na svém twitterovém účtu. Zájemci mají na anketu 24 hodin. Za první hodinu hlasovalo zhruba 2400 lidí.