Rusnok: Můžeme vládnout v demisi i několik měsíců, jako Topolánek

Budoucí premiér Jiří Rusnok oznámí svého kandidáta na ministra financí

Budoucí premiér Jiří Rusnok oznámí svého kandidáta na ministra financí

Úřednický kabinet může pokračovat ve vládnutí bez důvěry sněmovny v demisi i během několika dalších měsíců. V rozhovoru s Aktuálně.cz to připustil premiér Jiří Rusnok, který současnou situaci přirovnal k první vládě Mirka Topolánka. Ta fungovala v demisi od října 2006 přes čtyři měsíce. Rusnok také zopakoval, že až skončí ve Strakově akademii, chtěl by jít do bankovní rady ČNB.

Podle Rusnoka legitimita jeho vlády vyplývá z Ústavy České republiky. Když od poslanců jeho kabinet nedostane důvěru, podá demisi, ale i pak prý může vládnout dál.

„Z ústavy to možné je, dokonce je to možné z hlediska ústavních zvyklostí. Pokud vím, Topolánkova vláda vládla čtyři a půl měsíce,“ odpověděl ministerský předseda na otázku serveru, jestli si dovede představit několikaměsíční vládnutí v demisi.

Poslanci budou jednat o důvěře Rusnokově vládě od příští středy. ODS a TOP 09 deklarují, že budou hlasovat proti, ČSSD, KSČM i VV podporu kabinetu ještě projednají.

Politické kroky je podle Rusnoka možné po určitou dobu provádět i bez mandátu. „Dlouhodobě určitě ne. Krátkodobě v našem ústavním systému, jak je zřejmé, tak ano. Byly tady jiné vlády bez mandátu a konaly. V demisi paní ministryně Hanáková jmenovala šéfa Národní galerie - tam nebyla ani ta komise jako v případě Národního divadla,“ uvedl Rusnok.

Čistky jsou v pořádku

Co se týká kontroverzních personálních změn prováděných vládou, uvedl, že například v Českých drahách jsou v pořádku, neboť se podnik blíží hraně zadluženosti. „Nedovedu si představit, že by mě nechali sedět ve firmě, kde bych tlačil investice do produktů, které by našemu akcionáři přinášely ztráty,“ prohlásil.

A situace kolem Národního divadla, jehož ředitel Jan Burian byl hodinu po nástupu do funkce odvolán novým ministrem kultury Jiřím Balvínem a o den později opět jmenován, je prý vyřešena.

Rusnoka láká ČNB

Jiří Rusnok zároveň vyloučil, že by vstoupil do Strany práv občanů – Zemanovců, případně za ně jako nestraník kandidoval do sněmovny. V minulosti přitom za SPOZ kandidoval jako nestraník na starostu Prahy Vinoře a také za ně vystupoval v médiích.

Rusnok se nechce ucházet o poslanecké křeslo ani za jakoukoli jinou partaj, zato by se mu líbilo místo v bankovní radě ČNB. Členy tohoto řídícího orgánu centrální banky jmenuje prezident.

„Jak jsem veřejně několikrát říkal, pokud pan prezident setrvá na svém názoru, že bych byl dobrým kandidátem do bankovní rady ČNB, tak půjdu do bankovní rady,“ dodal Rusnok.