Rusnok nechce na pohřeb Mandely: Ty vole doufám, že pojede prezident

Ministr financí v demisi Jan Fischer (vpravo) a premiér v demisi Jiří Rusnok se zúčastnili 6. prosince v Praze jednání Poslanecké sněmovny.

Ministr financí v demisi Jan Fischer (vpravo) a premiér v demisi Jiří Rusnok se zúčastnili 6. prosince v Praze jednání Poslanecké sněmovny.

Televizní kamery a mikrofony zaznamenaly při rozpravě o státním rozpočtu mimo řečníků i konverzaci premiéra v demisi Rusnoka a jeho ministrů. "Ty vole, teď ještě zemřel Mandela," začíná Rusnok rozhovor, který může přerůst v mezinárodní ostudu. Záznam v noci odvysílala televizní stanice ČT24. Za svá slova se premiér v demisi později omluvil.

Rusnok netušil, že je snímán zvuk, když vyslovil přání, aby uctít památku bojovníka proti apartheidu letěl Miloš Zeman. „Ty vole, já doufám, že poletí prezident. Já mám nějakej oběd, pak máme večeři. Já jsem ve strachu, abych ještě nemusel jet tam,“ řekl k ministru obrany Pickovi a familiérně dodal: „Doufám, že Miloš je nažhavenej, chce někam jet a že pojede.“ Na to skepticky odpovídá ministr Picek: „Můžeš mi říct, jak vyleze do těch schodů do toho letadla?“

Svou trošku do mlýna si přidal i ministr financí Jan Fischer, když se nechal slyšet: „To je úplná blbost, ještě tam bude nějakej průser.“ „Tak asi nepoletí, tak je to v prdeli,“ ukončil přátelskou diskuzi, která zapomněla na spisovný jazyk Rusnok. Premiér se za svá slova, která pronesl během neformálního rozhovoru v Poslanecké sněmovně, omluvil.

„Nebylo správné se takto vyjadřovat v souvislosti s úmrtím prezidenta Nelsona Mandely a mrzí mě to,“ uvedl Rusnok v textové zprávě. Sladit pracovní program s nečekanými událostmi je ve funkci premiéra podle něj kouzlení s časem.

Českou delegaci řeší ministerstvo zahraničí

Prezident Miloš Zeman si od října léčí zraněné koleno a do konce roku odložil veškeré zahraniční cesty. Lékaři mu přikázali klidový režim. Nejprve se pohyboval na vozíku, nyní se při chůzi opírá o hůl.

Ministerstvo zahraničí stále jedná o složení české delegace, která se v Jihoafrické republice zúčastní pohřbu bývalého jihoafrického exprezidenta a legendárního bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandely. Konkrétní jména účastníků by měla být známá v nejbližších dnech, řekla pro ČTK mluvčí ministerstva Johana Grohová.

„Jednáme o naší účasti na příslušné úrovni. Oslovili jsme prezidentskou kancelář, vedení Sněmovny a samozřejmě i Senátu,“ sdělila mluvčí.

Nelson MandelaNelson Mandela | CTK Nelson Mandela zemřel v Johannesburgu v noci na pátek.

Státní pohřeb Nelsona Mandely se uskuteční v neděli 15. prosince. Mandela bude podle přání pochován ve vesnici Qunu na jihovýchodě Jihoafrické republiky, kde strávil dětství.

Rozloučit se s nositelem Nobelovy ceny za mír přijedou představitelé z celého světa. Pietních akcí se podle agentury AP chtějí zúčastnit mimo jiné americký prezident Barack Obama a jeho předchůdci George Bush mladší a Bill Clinton. Očekáváni jsou také papež František, tibetský duchovní vůdce dalajlama, brazilská prezidentka Dilma Rousseffová nebo významné osobnosti jako zakladatel Microsoftu Bill Gates.

Přepis rozhovoru:

premiér Jiří Rusnok:Ty vole. Teď ještě zas zemřel Mandela.

ministr obrany Vlastimil Picek:Kdo tam pojede?

Rusnok: Doufám, že prezident. Ty vole, já se úplně třepu, abych tam nemusel.

Picek:Protože voni to dělaj tak do těch deseti dnů.

Rusnok: Čtrnáctýho v sobotu to je. To jak máme s ním večeři. Teď já mám ještě nějakej oběd. Pak máme večeři. Takže já, vole, jsem ve strachu, jestli nebudu muset ještě jet tam. Vůbec se mi tam nechce. Vůbec. Pak mám devatenáctýho zase Brusel. Ty vole, dyť ještě ale to je dálka jako prase, to bych tam musel nějakou linkou, nebo něčím.

Picek:Ale né, speciál.

Rusnok: Ty vole, kdo to zaplatí?

Picek:Já to zaplatím.

Rusnok:Tak rozpočet letos to zvládne. Hele, já doufám, že Miloš je nažhavenej, že chce někam jet a že pojede. Oni doktoři mu budou určitě říkat, ať tam nejede.

Picek:Můžeš mi říct, jak vyleze do těch schodů do toho letadla?

Rusnok: No já nevím.

Picek:On má problémy se schodama.

ministr financí Jan Fischer:Vždyť to je úplná blbost, ještě tam bude nějakej průser, člověče.

Picek:Ale prosim tě.

Rusnok: To nemá hloubku.

Picek: Dyť zrušil cestu do Afghoše dvacátýho. Tak myslíš, že poletí?

Rusnok: Tak asi nepoletí, tak je to v prdeli.