Rusnok: Nezvládli jsme to. Z EU nevyčerpáme 30 až 70 miliard

Premiér Jiří Rusnok

Premiér Jiří Rusnok

Z evropských fondů se nepodařílo v období 2007 až 2013 vyčerpat 30 až 70 miliard korun. Na sněmu Svazu průmyslu a dopravy v Brně to oznámil premiér v demisi Jiří Rusnok. "Nezvládli jsme management jejich čerpání," vysvětlil složitý způsob, jimiž se evropské peníze příjemcům přidělují.

„Nelze vinit Evropskou unii, že nejsme schopni vyčerpat všechny peníze, a není jich málo. Každý dárce má snahu si pohlídat na co a jak se peníze využívají. Samozřejmě se našlo hodně výjimek, které čerpání zvládly velmi dobře,“ řekl Rusnok. Za složitý systém čerpání viní ty, kteří jej připravovali, a posléze všechny vlády od roku 2007.

V souvislosti s projekty zmínil dlouhodobou neschopnost české administrativy i oborových svazů zvládat dlouhodobé projekty a cíle. „Když v letech 1996 až 1998 zasáhla Česko první ekonomická krize, chtěl Svaz průmyslu a dopravy od vlády zvýšit podporu technického školství. To se nestalo a dneska se žádá totéž. Zoufale nám chybí velkorysost a strategické myšlení,“ zdůraznil Rusnok.

Česko se podle něj upíná k jedinému velkému projektu, jímž je rozšíření jaderné elektrárny Temelín. „Je to jediná a hlavní cesta? Vždyť v západní Evropě prožívá renesanci železnice, staví se vysokorychlostní tratě, přestože mají dálnice. My místo toho napřimujeme staré tratě a nedokážeme se odhodlat ke stavbě nových tratí,“ uvedl Rusnok.

Jiří Kolář: Evropské fondy pomáhají, ale nejsou samospasitelné

David Klimeš: Z fondů se krade. Pro Čecha nic nového