Rusnok: Oslabení měny nemůže zásadně pohnout cenami

Premiér Jiří Rusnok

Premiér Jiří Rusnok

Pětiprocentní znehodnocení české koruny nemůže zásadně pohnout cenovou hladinou v České republice. Intervence České národní banky sama o sobě nezpůsobí ani nápravu české ekonomiky ze dne na den, ani ji nijak zásadně nepoškodí. Uvedl to premiér v demisi Jiří Rusnok.

Podle Rusnoka mnozí výrobci nyní zneužívají zájmu médií a využívají je pro svůj marketing na zdražené zboží. „Je na spotřebitelích jestli to budou kupovat. Samo opatření České národní banky není tím zásadním hybatelem těchto změn,“ řekl premiér.

Zdražení některých svých modelů dnes například oznámila mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Od zahájení intervencí zvýšili ceny hlavně prodejci elektroniky.

Krok ČNB je podle Rusnoka sám o sobě logický a správný, lidé by za ním ale neměli hledat „všechno zlo a dobro tohoto světa“. „Je potřeba zachovávat chladnou hlavu. Nereagovat na všechny výzvy jak bude všechno dražší a normálně se chovat podle zdravého rozumu,“ dodal premiér.

Rusnok intervence ČNB podpořil již minulý týden. Naproti tomu prezident Miloš Zeman, jeho předchůdce Václav Klaus a řada analytiků krok ČNB kritizovali. Dnes intervence napadl i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj nepovedou k vyšší spotřebě domácností a tím k hospodářskému růstu. V případě zvýšení inflace naopak znehodnotí úspory občanů, řekl.

Centrální banka zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu ve čtvrtek 7. listopadu. Kurz chce držet poblíž hranice 27 korun za euro.