Rusnok: Sport a politika se nemají míchat, ruské homosexuály nepodpoříme

Premiér Jiří Rusnok

Premiér Jiří Rusnok Zdroj: ctk

Dosluhující premiér Jiří Rusnok si myslí, že v případě olympiád by se neměl míchat sport a politika. Řekl to v Bruselu, když odpovídal na otázku médií, zda se nynější evropský summit alespoň okrajově zabýval mezi západními politiky se šířícími plány na bojkot zimních her. Vrchol sezóny zimních sportů bojkotuje řada světových osobností v reakci na ruský zákon, který zakazuje propagaci homosexuality.

Server Česká pozice dnes napsal, že Česko se nepřipojilo k výzvě 23 členských zemí EU, aby byla dodržována lidská práva všech sportovců a návštěvníků. Rozhodla o tom před časem vláda na návrh ministerstva školství, i když česká diplomacie byla proti, podpora lidských práv je totiž v české postkomunistické době tradiční. „Jsem vždycky velmi skeptický, když se politika míchá do sportu. Myslím, že to nikdy ještě v historii ničemu moc nepomohlo a neprospělo,“ řekl Rusnok.

Česká diplomacie měla ve věci podpisu rozdílný názor. „A podporu dokumentu doporučovala, vláda však rozhodla jinak. V oblasti obhajoby tradiční myšlenky sportu a míru se mimo jiné Česká republika aktivně angažuje na různých mezinárodních fórech, jako například v rámci 3. výboru Valného shromáždění OSN. Otázka lidských práv proto zůstává i nadále důležitou součástí naší zahraniční politiky,“ sdělila mluvčí ministerstva Johana Grohová.

Výzvu iniciovali Finové, obsahuje text o tom, aby na velkých mezinárodních kláních byla respektována lidská práva, a to sportovců i návštěvníků. Formou dopisu Evropské komisi ji rozeslali všem vládám členských států Evropské unie. Pod dopis se postupně podepsalo 23 z 28 zemí. Kromě Česka výzvu nepodepsaly Řecko, Rumunsko, Litva a Lotyšsko.

Zeman do Soči pojede

Na olympiádu do Soči nepojede například německý prezident Joachim Gauck, polský prezident Bronislaw Komorowski, francouzský prezident François Hollande či americký prezident Barack Obama. Prezident Miloš Zeman se tam naopak chystá. Je připraven v Rusku říct svůj názor na tamní stav lidských práv, uvedl nedávno v Českém rozhlase.

„Já mohu na případné tiskové konferenci klidně říci, že s tímto vystupováním, ač sám heterosexuál, nesouhlasím, protože si myslím, že sexuální orientace je soukromou věci každého z nás a že by se vůbec neměla plést do politiky,“ řekl Zeman. Do Soči poletí na dva dny fandit českým sportovcům. Zúčastní se také recepce hlav států, kterou pořádá prezident Vladimir Putin spolu s ministrem sportu.

Česká vláda chce únorových her využít k propagaci českého průmyslu a také kultury, uskuteční se zde Dny české kultury 2014. Dohodli se na tom tento týden ruští organizátoři a české úřady.