Rusnok: Zákonodárná aktivita vlády bude minimální

Premiér Jiří Rusnok

Premiér Jiří Rusnok Zdroj: ctk

Vláda v demisi utlumí po rozpuštění Sněmovny zákonodárnou aktivitu. České televizi to po schválení rozpuštění dolní komory řekl premiér Jiří Rusnok. Zákonodárnou iniciativu nyní převezme Senát, který by mohl schvalovat takzvaná zákonná opatření. Podle Rusnoka by se mohl úřednický kabinet zabývat jedním či dvěma zákonnými opatřeními, například snížením poplatku za pobyt v nemocnici.

„Budeme dál fungovat, aby fungoval stát a resorty normálně pracovaly. Naším úkolem je to zabezpečit, takže pro nás je to očekávaná změna,“ uvedl Rusnok. „Samozřejmě naše legislativní aktivita bude minimální,“ doplnil.

Rusnok si ale dovede představit návrh jednoho či dvou zákonných opatření, z nichž jedno se bude týkat šedesátikorunového poplatku v nemocnicích. Ministerstvo zdravotnictví už dříve ohlásilo, že by zákonným opatřením chtělo v souvislosti s verdiktem Ústavního soudu snížit poplatky za hospitalizaci ze 100 na 60 korun denně.

Premiér také prohlásil, že bude dohlížet na projednávání zákonů, které již dorazily nebo dorazí ze Sněmovny do Senátu. „Už jsem se sešel s předsedou Senátu. Mám velký zájem na tom, aby se všechny ty normy dotáhly do konce zdárně. Myslím, že ani Senát tomu nebude bránit,“ uvedl.