Rusnokova vláda nemá důvěru. Blíží se předčasné volby

Sněmovna bude o vládním daňovém balíčku, prováděcím zákoně k důchodové reformě a dalších zákonech vetovaných senátem či prezidentem zřejmě jednat ve středu.  (Foto ČTK)

Sněmovna bude o vládním daňovém balíčku, prováděcím zákoně k důchodové reformě a dalších zákonech vetovaných senátem či prezidentem zřejmě jednat ve středu. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Poslanecká sněmovna vyslovila nedůvěru úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Proti kabinetu se vyslovilo 100 poslanců, pro 93. Bývalá pravicová koalice sice Rusnoka odmítla, ale ne většinou 101 hlasů. Už ve čtvrtek proto začnou jednání o rozpuštění dolní komory a uspořádání předčasných voleb. Rusnokova vláda nyní podá do rukou prezidenta Miloše Zemana demisi.

Hlasování se nezúčastnili, tak jak při překotném vývoji situace před hlasováním avizovali, poslanci ODS Jan Florián a Tomáš Úlehla, stejně jako šéfka LIDEM Karolina Peake. V jednacím sále nebyl přítomen ani nezařazený poslanec Radim Fiala (dříve ODS), který úmysl opustit sál také oznámil již před hlasováním.

Premiér Rusnok podá demisi ve čtvrtek či v pátek. Výsledek hlasování o důvěře označil za čestnou porážku. Podle něj se podařilo katalyzovat politickou situaci k poměrně rychlému rozpuštění sněmovny. Výsledek hlasování je pro českou politickou scénu příznivý, řekl na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Ve sněmovně hned ve čtvrtek začnou jednání o rozpuštění dolní komory a uspořádání předčasných voleb. O svolání schůze dnes požádaly TOP 09 i ČSSD poté, co koalice nedala dohromady proti důvěře vládě Jiřího Rusnoka většinu 101 hlasu.

Předseda klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík potvrdil záměr svého klubu podpořit předčasné volby. Předložil podpisový arch 42 členů svého frakce pro svolání mimořádné schůze, na níž by sněmovna rozhodla o svém rozpuštění.

Prezident by ji podle ústavy rozpustil a do dvou měsíců by vypsal nové sněmovní volby. Mohly by se tak uskutečnit na konci letošního října, poslanci tak ale asi nestihnou schválit včas státní rozpočet na příští rok.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka oznámil, že sociální demokraté disponují sami dostatečnou silou ke svolání schůze o rozpuštění dolní komory. Postup TOP 09 označil za logické vyústění dosavadních událostí. Na čtvrteční schůzce by chtěl se zástupci ostatních stran projednat, co by bylo možné schválit ještě v závěru nynějšího funkčního období schválit.