Rusnokova vláda: Vydržíme do Vánoc, doufají ministři

Premiér Jiří Rusnok

Premiér Jiří Rusnok

Přestože premiér Jiří Rusnok přinese zítra na Hrad demisi svého kabinetu, balit kufry se v dohledné době nechystá.

Rozpuštění Poslanecké sněmovny do začátku školního roku a následné vypsání předčasných voleb do 60 dnů, tedy zhruba v polovině října. To jsou přibližné obrysy dalšího vývoje. Do hry však minimálně dvakrát zasáhne prezident Miloš Zeman. A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by chtěl konec vlády Jiřího Rusnoka, kterou navzdory odporu bývalé koalice jmenoval, uspíšit. „Předpokládáme, že se udržíme alespoň do Vánoc,“ shodují se spolupracovníci ministrů i zdroje serveru E15.cz ze Strakovy akademie.

Pokud 126 zákonodárců dodrží slovo a příští úterý zbaví sebe a svých zbylých 74 kolegů mandátů, k faktickému rozpuštění dolní komory dojde až v okamžiku, kdy ho Zeman podepíše. Ústava mu přitom žádnou lhůtu neukládá. Přesto se nepředpokládá, že by zbytečně otálel.

Mnohem větší prostor k manévrování získá Zeman po volbách, kdy bude záležet výhradně na něm, koho sestavením vlády pověří. Už řekl, že to bude „představitel“ vítězné strany, o předsedovi v jeho projevu před poslanci z minulého týdne nepadlo ani slovo. „Klíčové samozřejmě bude, jak se povlečou povolební vyjednávání. Situaci však nebudou mít v rukou jen politické strany, ale především prezident. Takže do Vánoc může vláda v demisi bez problémů vydržet,“ konstatoval politolog Tomáš Lebeda.

Strany chtějí rozpuštění posunout. Kvůli zákonům

Zástupci parlamentních stran se zase jednou vzácně shodují. Jako jeden muž a žena teď tvrdí, že chtějí, aby prezident podepsal rozpuštění sněmovny až poté, co senátoři schválí důležité návrhy zákonů. „Dovedu si představit, že by se termín posunul na později, aby komora ještě mohla jedna,“ uvedl v nedělních Otázkách místopředseda KSČM Dolejš. To samé by uvítala i šéfka poslanecké sněmovny za ODS Miroslava Němcová. O kolik dnů či týdnů by rozpuštění a tím i termín voleb posunuli ani jeden z nich neřekl. Občanským demokratům by přitom pozdější termín voleb vyhovoval i proto, že strana je vnitře rozhádaná a získala by tak čas na konsolidaci.

Pokud by Zeman volání politiků nevyslyšel, znamenalo by to konec důležitých norem. Například by bez nich od začátku příštího roku nevstoupil v platnost nový občanských zákoník, rovněž by nebyly zrušeny sKarty a pod stůl by spadl zákon o fotovoltaice. I když tyto předlohy už poslanci schválili, mohou jim je senátoři vrátit s připomínkami. A to by v případě rozpuštění dolní komory parlamentu už méžné nebylo.

Zeman už politikům vzkázal, že se nimi setká a rozpuštění sněmovny i termín předčasných voleb s nimi probere. Rusnok podá demisi svého kabinetu v úterý 13. srpna. Schůze dolní komory k rozpuštění začne v pátek 16. srpna odpoledne, hlasovat se bude až v úterý 20. srpna.