Se symboly hostů se na stadion všude nesmí, tvrdí klub i asociace

Fanynky Slavie

Fanynky Slavie Zdroj: Eduard Eben, Mlada fronta E15

V neděli večer se uskuteční jedno z klíčových utkání o setrvání ve fotbalové Gambrinus lize. Bohemians Praha 1905 ve svém Ďolíčku budou hostit souseda z Vršovic i konce tabulky – Slavii Praha. Hráči ještě nekopli do míče a už probíhá bitva organizačně-právní. Ač fanoušci hostů zuří, podle zjištění E15.cz Bohemians 1905 mají na kontroverzní opatření právo.

Jde o to, že sektor hostů (kotel) pro fanoušky Slavie má kapacitu 250 míst a je vyprodán. Pořadatel utkání, tedy Bohemians Praha 1905, uvedl, že si fanoušci Slavie kupovali vstupenky i do dalších sektorů, a proto přijal mimořádná bezpečností opatření, která zaslal fanouškům Slavie. Ti je zveřejnili na oficiálním klubovém webu.

Příznivce Slavie pobouřilo nejvíce avizované opatření, že do ostatních sektorů (kromě kotle Slavie) nebudou vpuštěny osoby označené symboly Slavie a pokud se někdo pokusí projít takto označen mimo sektor hostí, může mu být pořadatelskou službou bez náhrady znehodnocena vstupenka a vstup do areálu odepřen. „Podobně zakročí pořadatelská služba proti divákům, kteří budou aktivně povzbuzovat Slavii mimo sektor hostí,“ napsali dále Bohemians Praha 1905 fans Slavie.

Věc má a i ekonomický podtext. Co s lístkem, který má příznivec zakoupený jinam než do kotle a předem o bezpečnostní výzvě nevěděl? „Přistoupili jsme na poslední chvíli k mimořádnému opatření. Fanouškům Slavie, kteří mají zakoupeny vstupenky mimo jejich sektor a nechtějí tolerovat výše zmíněná opatření, nabízíme, že vstupenky můžou během pátku vrátit v našem fanshopu, přičemž jim budou peníze vráceny,“ napsali pořadatelé z Bohemians 1905.

Expert a klub: Právně je to v pořádku

Mají na taková opatření Bohemians 1905 právo? „Vše je v rukou pořadatele utkání, který zodpovídá i za jeho bezpečnost. Navíc Bohemians 1905 již k uvedeným opatřením přistoupili jinak,“ řekl na dotaz E15.cz ředitel legislativně-právního oddělení Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Doležal.

„Situaci právě řešíme a určitě k ní my nebo FAČR vydáme stanovisko. Dopředu nebudu předjímat,“ řekl E15.cz předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Klub Bohemians 1905 si stojí na svém. „Nic jsme ve svých opatřeních neměnili, což se píše v některých médiích dnes už od rána. Podle návštěvního řádu má pořadatel právo nevpustit na stadion z bezpečnostních důvodů fanouška se symboly hostujícího týmu,“ řekl E15.cz mluvčí Bohemians 1905 Tomáš Mutinský. Jak dodal, návštěvní řád musí mít sportovní klub schválen příslušnou městkou částí, „což samozřejmě máme“.

V Evropě to tak chodí

Mutinský argumentoval i s tím, že stejná opatření jsou v Evropě běžná. Jako příklad uvedl, že při konzultacích s FAČR se dozvěděli, že v Lize mistrů nebyl vpuštěn na stadion londýnské Chelsea fanoušek Sparty Praha s řádnou vstupenkou jen proto, že byl oděn v klubových barvách.

Sečteno a podtrženo: Do sektoru fanoušků Bohemians 1905 pořadatelé příznivce Slavie nevpustí, což je zcela logické. Do jiných sektorů bude označení symboly Slavie kontrolováno u v chodu. Tam by je podle Mutinského viditelně fanoušci hostů mít neměli.

„Pokud si je však během utkání navlečou a budou se chovat slušně a podle návštěvního řádu, nikdo je ze stadionu vyvádět nebude. Stejné platí pro povzbuzování a radost z gólu Slavie,“ řekl na závěr Mutinský.