Sklizeň obilí i řepky bude letos slabší, věští statistici

x

x Zdroj: ČTK

x
Zemědělské plodiny
Zemědělské plodiny
Zemědělské plodiny
Ministr Jurečka se zemědělci řeší sucho
6
Fotogalerie

Sklizeň základních obilovin letos podle prvních odhadů klesne meziročně o 10,1 procenta na 6,945 milionu tun. Nižší bude i úroda řepky, a to o 7,7 procenta na 1,254 milionu tun. Oznámil to Český statistický úřad. 

Za poklesem sklizně základních obilovin i řepky je podle statistiků především snížení očekávaného výnosu.

Odhad letošní sklizně základních obilovin je srovnatelný s desetiletým průměrem, ale je o 3,2 procenta nižší než průměr sklizní za posledních pět let. 

„S ohledem na úbytek osevních ploch obilovin a horší stav porostů v porovnání s minulými třemi lety, které byly nadprůměrné, se dá očekávat, že celková sklizeň bude pouze průměrná, bude záležet na dalším vývoji počasí,“ uvedl Jiří Felčárek z Agrární komory. Sklizeň obilovin bez kukuřice komora odhaduje na 6,5 až 6,7 milionu tun, což je v porovnání s rokem 2016 zhruba o 15 procent nižší.

Celková osevní plocha základních obilovin 1,262 milionu hektarů zůstala téměř na stejné úrovni jako v předcházejícím roce. Kvůli špatnému přezimování a častějším přesevům se ale snížila výměra ozimých obilovin a rozšířila se výměra jařin, tedy pšenice jarní, ječmene jarního a ovsa.

Video placeholde
Kozí život • e15

Nižší výnos se očekává u všech druhů obilovin mimo pšenici jarní a ovsa. Například sklizeň nejčastěji pěstované plodiny ozimé pšenice, která zabírá zhruba třetinu celkové osevní plochy v Česku, podle odhadu klesne oproti loňsku o 13,2 procenta na 4,612 milionu tun. Naproti tomu by měla o více než polovinu na 212 tisíc tun stoupnout úroda pšenice jarní. Její výměra se totiž ve srovnání s loňskem rozšířila více než o polovinu na 47 tisíc hektarů a přiblížila se tak obvyklé úrovni, uvedli statistici.

Podle Felčárka jsou také výrazné regionální propady sklizní. „I výrazně pod úrovní 50 procent průměru normálních let - viz medializované Znojemsko, zrno je zaschlé - nikoliv přirozeně dozrálé,“ dodal.

Řepka je po pšenici ozimé druhou nejrozšířenější plodinou, letos se pěstuje stejně jako v loňském roce na 16 procentech osevní plochy. Výměra řepky se meziročně mírně rozšířila na 394 tisíc hektarů a podle ČSÚ je třetí nejvyšší v historii sledování. Za letošní nižší předpokládanou produkcí řepky je pokles odhadovaného výnosu o 8,1 procenta na 3,18 t/ha. Předpokládaná produkce řepky převyšuje desetiletý průměr o 4,5 procenta, ale v porovnání s pětiletým průměrem je odhad letošní sklizně o 6,5 procenta nižší.

Loni zemědělci sklidili o pět procent obilovin více než v roce 2015, a to 8,4 milionu tun obilí. Byla to čtvrtá nejvyšší úroda obilovin od roku 1920, více obilovin se sklidilo v letech 1990, 2004 a 2014. Meziročně vyšší úroda byla loni i u řepky.