Sněmovna dala šanci úplnému zákazu kouření v restauracích

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Sněmovna dala šanci v dnešním úvodním kole úplnému zákazu kouření cigaret v restauracích, barech, vinárnách nebo v kavárnách a čajovnách. Vládní návrh nového zákona o ochraně zdraví taky zakazuje proti nynější úpravě prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení jejich spotřeby. Předloha přečkala návrh ODS na zamítnutí a míří k posouzení zdravotnickému výboru

Stejně Sněmovna naložila taky s užším návrhem poslanců ANO, který projednávala souběžně a který se týká jen zákazu kouření v restauracích.

V debatě, která trvala dohromady déle než šest hodin a začala už minulý týden, vystoupili zastánci i odpůrci restrikcí. Stoupenci normy mluvili hlavně o potřebě chránit zdraví, kritici o omezení podnikání a svobod. „Nesnažte se mě zákonem léčit. To je to nejhorší, co by zákonodárce mohl udělat,“ prohlásil například Leo Luzar (KSČM).

Stejné omezení jako pro tabákové výrobky by mělo platit podle vládní normy i pro elektronické cigarety a bylinné výrobky ke kouření. Zapálit si je by nemělo být možné ani v kinech, divadlech, sportovních halách, školách, dopravních prostředcích, krytých nástupištích a přístřešcích na zastávkách. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ale uvedl, že je ochoten od restrikcí u elektronických cigaret ustoupit.

„Věřím, že smysl zákona nebude popřen,“ komentoval ministr avizované snahy poslanců normu při dalším projednávání upravovat. Postavil se proti námětům, aby hostinští jen museli zajistit stavebně oddělení místnosti pro kuřáky a nekuřáky nebo aby platila výjimka pro venkovské hospody. Restauratéři si nyní mohou vybírat, zda se v jejich zařízení bude kouřit, případně musí zajistit oddělené prostory kuřácké a nekuřácké. Někteří poslanci poukazovali na to, že oddělování prostor je často ve skutečnosti jen fraškou.

Návrh ODS na zamítnutí vládní normy podpořilo 33 ze 154 přítomných poslanců, v případě předlohy hnutí ANO to bylo 57 ze 156 poslanců. Sněmovna navíc odmítla vládní návrh zákona poslat vedle zdravotnického výboru do dalších šesti výborů, což by teoreticky mohlo jeho další projednávání prodloužit.

Upravit se má podle vládního návrhu rovněž prodej tabákových výrobků a alkoholu na internetu. Bude se vyžadovat jasné potvrzení, že zákazník je starší 18 let věku.

Levnější než nejlevnější alkohol

Vládní předloha předpokládá, že na nápojových lístcích bude muset být jeden nealkoholický nápoj levnější než nejlacinější nápoj alkoholický ve stejném objemu, kterým bývá obvykle pivo. Provozovatelé by navíc nesli odpovědnost i za to, že se v jejich zařízeních zdržuje nezletilý pod vlivem alkoholu. Pokud by na diskotékách, v barech a v dalších provozovnách byly opilé děti, mohl by být podnik okamžitě na dva dny zavřen.

Ministerstvo zdravotnictví odhaduje pětiprocentní snížení spotřeby tabákových výrobků, rozpočet přijde na spotřební dani o 2,1 miliardy korun. Na druhou stranu se podle předkladatelů sníží náklady související se zdravotními a sociálními službami lidi, kteří užívají návykové látky, o 5,5 miliardy.