Sobotka a Chládek odmítli Babišovy škrty v budoucích výdajích státu na vysoké školy

Ministr školství Marcel Chládek a premiér Bohuslav Sobotka

Ministr školství Marcel Chládek a premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Vysoké školy by příští rok měly ze státního rozpočtu dostat stejně peněz jako letos. Na společném jednání se na tom shodli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr školství Milan Chládek (ČSSD) se zástupci České konference rektorů. Odmítli tak chystané škrty ministerstva financí.

Sobotka řekl, že pro vládu je vzdělávání, věda a výzkum prioritou. Hodlá se proto zasadit o to, aby se v rozpočtu na rok 2016 výdaje na veřejné vysoké školy nesnížily. Chládek dodal, že plánované škrty v rozpočtové kapitole určené na vysoké školy, které činí celkem 1,2 miliardy, jsou pro jeho úřad nepřijatelné. Vyjádření ministerstva financí ČTK shání.

Vysokým školám v posledních letech ubývá studentů. Nastupují do nich totiž slabší ročníky. Ministerstvo Andreje Babiše (ANO) proto navrhuje, aby dostaly v příštím roce méně než tento rok. Podle Chládka by to ale ohrozilo kvalitu vysokoškolského vzdělávání v Česku, chce proto udržet letošní částku.

Pro tento rok mají vysoké školy přes 22 miliard korun. Původně rozpočet počítal s 21,7 miliardy, v rámci přesunů v rozpočtu ministerstva školství k částce přibylo ještě 400 milionů korun.

V roce 2009 měly vysoké školy na jednoho studenta zhruba 80600 korun. Suma postupně klesala, v roce 2012 spadla na 66500 korun. Poté se začala zase zvedat. Loni činila zhruba 75400 korun. Díky úbytku studujících by se suma na jednoho posluchače zvýšila, což by přispělo ke kvalitnější a efektivnější výuce, míní ministr Chládek.