Sobotka: Česko by nemělo kvůli dohodě s Tureckem přijmout více uprchlíků

Bohuslav Sobotka,

Bohuslav Sobotka, Zdroj: CTK

Česko trvá na tom, aby se na přesidlování syrských uprchlíků z Turecka využily už schválené mechanismy. Dohoda s Ankarou, která má být uzavřena v pátek, by neměla představovat žádné navýšení počtu uprchlíků, které má Česko přijmout, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Poznamenal také, že Česko udělalo chybu, když mělo pocit, že se jí válka v Sýrii netýká. Situaci českých policistů v Makedonii hodnotí jako kritickou.

Kvůli chystané dohodě s Tureckem se dnes v Bruselu sejde summit Evropské unie, který by měl na textu najít shodu. Den poté by ji osmadvacítka mohla potvrdit spolu s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem. Návrh dohody počítá například s tím, že země EU převezmou přímo z Turecka jednoho Syřana výměnou za každého občana této země postižené občanskou válkou, který se nelegálně dostane do Řecka a to ho pošle zpět na turecké území. Turecko má přitom z Řecka přijímat zpět uprchlíky nejen ze Sýrie, ale i z dalších zemí.

Sobotka je přesvědčen, že výměna „jeden za jednoho“ může přispět k rychlému omezení přílivu běženců do Řecka. „Je potřeba vyjasnit, za jakých podmínek může být tento mechanismus v souladu s platným azylovým právem a mezinárodními závazky realizován,“ poznamenal také. Považuje za nutné, aby Řecko vše administrativně zvládlo. Česko je připraveno Atény podpořit a dá pro letošek k dispozici více než 100 expertů pro práci v hotspotech a na ochranu hranice.

Více nepřijmeme

Česko podle Sobotky trvá na tom, aby se kvůli dohodě s Tureckem nenavyšovaly počty uprchlíků, které má země přijmout.

Česká republika se loni dobrovolně přihlásila k tomu, že na své území přemístí 1100 migrantů z Itálie a Řecka. Povinnost přijmout dalších 1691 uprchlíků z dvojice jihoevropských zemí Česku stanovilo rozhodnutí evropských ministrů vnitra ze září 2015. Toto rozhodnutí, proti němuž se vedle Česka postavily také Slovensko, Rumunsko nebo Maďarsko, určilo, že se v rámci EU celkem přesune 120 tisíc běženců. Dalších zhruba 40 tisíc si země osmadvacítky mají rozdělit dobrovolně.