Sobotka dostal od Zemana pověření k sestavení vlády

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dostal od prezidenta Zemana pověření k sestavení vlády

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dostal od prezidenta Zemana pověření k sestavení vlády Zdroj: CTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se dočkal. Prezident Miloš Zeman ho pověřil sestavením vlády. Podle ústavního pořádku ale bude rozhodující až jmenování předsedy vlády. Zeman zatím Sobotku nejmenoval. Šéf ČSSD jedná o vládě s ANO a KDU-ČSL. Koaliční vládu chce představit do konce roku.

Sobotka novinářům řekl, že s prezidentem zatím nemluvil o konkrétním termínu, kdy by jej Zeman mohl jmenovat ministerským předsedou. „Potvrdili jsme si, že je reálná ambice, abych ještě před koncem roku předložil konkrétní návrh na jmenování nové vlády,“ řekl Sobotka.

S hlavou státu Sobotka probíral také sporné body, které mezi sebou možní koaliční partneři mají. Tématem sporu jsou například daně. Sociální demokracie totiž prosazuje zvýšení daní firmám a prohloubení daňové progrese u příjmů fyzických osob. Vláda tak má získat prostředky na některé své priority, například na vyšší valorizaci penzí.

Hnutí ANO Andreje Babiše naopak požaduje zmrazení daní na dva roky. Jak Babiš nedávno prohlásil, nejdříve je třeba snížit náklady státu a lépe vybírat již existující daně.

Také lidovci mají problém s případným zvyšováním daní. Se sociální demokracií se ovšem shodují na daňové progresi u fyzických osob. Jejich prioritou totiž je společné zdanění manželů a také podpora státu pracujících rodin s dětmi. Navrhují zvýšení slevy na dani na děti.

Další kolo jednání ČSSD a ANO o případné vládě bude pokračovat tuto sobotu. Od příštího týdne začnou všechny strany jednat společně.

Premiér nejdříve v prosinci

Termín případného jmenování Sobotky premiérem se na dnešní schůzce neřešil. Zeman už dříve prohlásil, že tak učiní až v prosinci, kdy by se měl plně zotavit ze zranění kolena.

Jmenování nového premiéra se řídí základními pravidly popsanými v Ústavě České republiky. Podle ústavy prezident nejprve jmenuje předsedu vlády. Ústava přitom nezná pověření jednáním o sestavení vlády ani neříká, kdy má prezident premiéra jmenovat.