Sobotka pro E15: Chceme migranty, kteří jsou nám nábožensky a kulturně blízko

Zdroj: E15/Michael Tomeš

16
Fotogalerie

Vztah k Evropské unii, respektive i k Německu, byl jedním z hlavních témat Snídaně s premiérem, prvního diskusního setkání pod hlavičkou E15 Meetings & business za účasti představitelů českého byznysu a veřejného života.

Jak předseda vlády Bohuslav Sobotka uvedl, Česko podporuje Evropskou unii a její politiku, je ale schopno reagovat v případě, když s něčím z jejích rozhodnutí nesouhlasí. “Jsme připraveni se ozvat při chybách unie, například v případě imigrantských kvót,” zdůraznil premiér.

Vláda by podle něj měla mít možnost ovlivňovat migraci, zároveň spolu s unií musí řešit především ochranu vnějších schengenských hranic. “My chceme přijímat pracovníky ze zemí kulturně a nábožensky blízkých. Nebývalo politicky korektní takové věci říkat, ale je to tak."

Video placeholde
• E15

Na dotaz šéfa České lékařské komory Milana Kubka, který byl jedním z diskutujících při setkání, jak chce vláda podpořit bezpečnost a zamezit posilování vlivu Číny a Ruska, Bohuslav Sobotka uvedl, že země naší velikosti, významu a vlivu na světové dění není možné, aby se Česko uzavíralo. “Naší platformou pro jednání s těmito zeměmi je právě Evropská unie, budeme-li s nimi jednat individuálně, ´rozeberou´nás.”

Co se české politiky vůči Číně týká, Sobotka zdůraznil, že ČR byla dlouhou dobu vůči Číně zablokována, postupně se vztahy lepší a dostává se na úroveň toho, kde byly další evropské země před dvěma lety.

E15