SPD chce odpovědnost úředníků za majetek. Vláda návrh zřejmě odmítne

Tomio Okamura (SPD)

Tomio Okamura (SPD) Zdroj: ctk

Tomio Okamura (SPD)
Tomio Okamura (SPD)
Tomio Okamura (SPD)
Tomio Okamura (SPD)
Porada předsedajícího Petra Fialy (ODS) a předsedy SPD Tomia Okamury.
6
Fotogalerie

K zákonnému posílení odpovědnosti zástupců státu za svěřený majetek, jak je navrhli poslanci hnutí SPD Tomia Okamury, se vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi postaví možná záporně. Zaujetí nesouhlasného postoje doporučují kabinetu podle podkladů pro jeho úterní schůzi vládní legislativci. Předloha uvádí, že zástupci státu by museli majetek České republiky spravovat s péčí řádného hospodáře.

"Navrhovaná právní úprava se jeví jako nadbytečná, neboť vymezení nezbytných povinností při hospodaření s majetkem státu je zákonem upraveno dostatečně, jednoznačně a přehledně," stojí v předběžném stanovisku vlády. Právníci navíc upozorňují na nejasný vztah navrhovaného spravování majetku s péčí řádného hospodáře k nynější zákonné povinnosti starat se o něj s odbornou péčí.

Zaujmout k předloze SPD nesouhlasné stanovisko navrhlo vládě ministerstvo financí. Ministerstvo spravedlnosti a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových doporučení nedalo, sepsaly však kritické připomínky. O předloze rozhodnou zákonodárci.

Obdobnou snahu zamítla Sněmovna v minulém volebním období už v úvodním kole. Zavedení pojmu péče řádného hospodáře do zákona prosazoval Úsvit, když jej ještě vedl Okamura. Tehdejší vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL označila návrh za nadbytečný a duplicitní.

Předkladatelé nyní stejně jako v minulosti sami uvádějí, že povinnost ohledně nakládání s majetkem už zákony řeší. Podle nich ale "málo viditelným a z mnoha ohledů nejednoznačným způsobem, který dává mnoho prostoru ke spekulacím a zejména reálné neefektivitě při vymáhání náhrady škody při nehospodárném nakládání se svěřeným majetkem nebo finančními prostředky státu".