Babiš odmítá vyšší daň pro banky, s Hamáčkem se přesto brzy sejde

Premiér v demisi Andrej Babiš

Premiér v demisi Andrej Babiš Zdroj: ctk

Návrh komunistů a částečně i ČSSD na zavedení zvláštní daně pro banky, jejíž výnosy by se použily na výstavbu bytů pro mladé a seniory, odmítá premiér Andrej Babiš. Navzdory tomu chce s KSČM dále jednat o možné toleranci svého menšinového kabinetu. S nově zvoleným předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem se sejde zítra.

„Sektorovou daň jsme řešili už v roce 2013 a byli jsme proti. Když zvedneme bankám daň, zvýší lidem poplatky. S tím nesouhlasíme,“ řekl Babiš.

KSČM přišla se záměrem pětiprocentního nárůstu daně oproti běžné 19 procentní dani pro právnické osoby na jednání s odborníky babišovců. Výnosy by převáděla do Státního fondu rozvoje bydlení.

Za prioritu považuje bytovou politiku i Hamáček. „Je třeba zahájit masivní výstavbu družstevních a nájemních bytů,“ uvedl s tím, že Česko ročně přichází o stovky miliard korun z výdělků velkých koncernů, které končí v zahraničí.

Zatímco u SPD Tomia Okamury vidí Babiš zásadní rozpor v požadavku referenda o vystoupení země z EU, v případě komunistů je podle něj ještě prostor pro debatu. „U SPD už nemají naše expertní týmy potřebu vyjednávat. S komunisty se ale shodujeme na vrácení v minulosti nevýhodně zprivatizovaného vodního hospodářství do českých rukou. Stejné je to s energetikou, nerostnými surovinami,“ dodal.

Jak s KSČM, tak s ČSSD je podle Babiše možné se dohodnout také na revizi finančních náhrad církvím nebo na zvyšování důchodů a mezd učitelů či zdravotníků. Připustil i další růst minimální mzdy.

Šéf ANO zopakoval, že za ideální uspořádání by považoval toleranci svojí vlády demokratickými stranami. Připomněl, že ve čtvrtek se sejde se STAN. Babiš však trvá na tom, že bude navzdory trestnímu stíhání premiérem.