Stát si chce příští rok půjčit přes 398 miliard, méně než letos

Ministerstvo financí si chce v příštím roce půjčit 398,5 miliardy korun. To je podle ministerstva o devět miliard korun méně ve srovnání s letošním rokem. Peníze půjdou například na financování schodku rozpočtu, zpětný odkup dluhopisů nebo na splátky dříve vydaných dluhopisů a jejich úroků.

Úřad také chystá v dalších letech vydávat opět spořicí státní dluhopisy určené občanům, městům, nadacím a neziskovým organizacím.

Strategie ministerstva na financování a řízení státního dluhu na rok 2014 počítá s vydáním spořicích dluhopisů v letech 2014 až 2016 za deset až 50 miliard korun ročně v závislosti na poptávce. Letos si resort financí půjčil ve dvou emisích spořicích státních dluhopisů 38,8 miliardy korun.

Ze dokumentu vyplývá, že celková hrubá výpůjční potřeba vlády bude příští rok 350,1 až 400,1 miliardy korun. Z toho by měl být mimo jiné financován plánovaných schodek rozpočtu 112 miliard korun. Zároveň ministerstvo uvedlo, že pokud letošní rozpočet skončí s menším než plánovaným 100miliardových schodkem, využije rezervu na financování vlády v roce 2014.

Pro financování chce ministerstvo především využít emise střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů. Ty by měly na domácím i zahraničním trhu činit celkem 239,2 miliardy korun. Z toho v zahraniční plánuj vydat maximálně čtvrtinu uvedené částky, tedy dluhopisy za zhruba 60 miliard korun. „Během roku 2014 je také plánem udržovat absolutní výši státních pokladničních poukázek v oběhu na úrovni zhruba 100 až 120 miliard korun,“ uvedl úřad.

Výdaje na obsluhu státního dluhu by měly příští rok podle materiálu ministerstva klesnout na 65,8 miliardy korun z letošních odhadovaných 67,9 miliardy. V dalších letech by ale měly opět růst až na 76 miliard korun v roce 2016.