Stát spojí agentury CzechInvest a CzechTrade

CzechInvest

CzechInvest Zdroj: profimedia.cz

S definitivní platností stát sloučí vládní agentury CzechInvest a CzechTrade. Oznámil to ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. „Vyhlašujeme výběrové řízení na generálního ředitele nové instituce, která sloučením vznikne. Zájemci se mohou hlásit do 20. března,“ uvedl ministr Kuba.

Úkolem nového ředitele bude především dokončit po praktické stránce spojení obou agentur a to do konce letošního roku. Stát má díky sloučení ušetřit, protože ubude asi čtvrtina úředníků. Cílem je také to, aby firmy našly podporu podnikání, exportu a investic pod jednou střechou. Spojená organizace bude zastřešena jménem CzechInvest.

O plném sloučení obou agentur se spekulovalo již víc než rok. CzechTrade poskytoval služby hlavně exportérům. CzechInvest se dosud soustředil naopak na investice směřující dovnitř České republiky. Letos má být završeno i spojení zahraničních kanceláří obou organizací, čímž má do června vzniknout síť celkem 70 zastoupení v 56 zemích světa. Zatím je vývozcům k dispozici 48 zastoupení.

Zástupce doporučují podnikatelé a Hospodářská komora

Na obsazení těchto zahraničních kanceláří ministerstvo v současnosti spolupracuje se zástupci podnikatelů. „Jsme rádi, že tam nebudou vysíláni úředníci, ale lidé se zkušenostmi z byznysu. Z šesti míst, na něž nedávno proběhlo výběrové řízení, obsadili tři kanceláře naši kandidáti,“ pochvaluje si Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Další dvě místa získali uchazeči navržení Hospodářskou komorou. Nyní se chystají další konkurzy například na obsazení kanceláří ve státech Jižní Ameriky.

Vedle sloučení dvou vládních agentur přichází ještě jeden impuls, který by měl pomoct podpoře českých firem v zahraničí. „V současnosti jsou dokončovány práce na novém Ujednání mezi Ministerstvem zahraničních věcí a Ministerstvem průmyslu a obchodu,“ oznámila tisková mluvčí resortu zahraničí Johana Grohová. Dohoda by měla konečně vyjasnit kompetence v tom, kdo a jakým způsobem bude řídit oficiální českou obchodní reprezentaci ve světě. Měla by také umožnit, aby zmíněná síť zahraničních kanceláří mohla plně využívat jako zázemí i české ambasády. Dohoda mezi ministerstvy by měla být podepsána v horizontu dvou týdnů.

Už nejsme vnímáni jako montovna