Stát vypsal méně zakázek než loni, jejich objem klesl třetinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Veřejné instituce zpomalily tempo investic, od začátku roku vypsaly o šest procent méně tendrů než loni. Jejich objem klesl o 30,1 procenta na 96 miliard korun. Během prvních pěti měsíců letošního roku do Věstníku veřejných zakázek zapsaly 3346 soutěží. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research.

Velký meziroční propad ovlivnila zakázka NET4GAS z dubna roku 2014 na poskytnutí bankovního úvěru v hodnotě téměř 30 miliard Kč. I při vyloučení této zakázky klesla hodnota letos vypsaných tendrů o 10,9 procenta.

Propad nastal až v dubnu a květnu, ještě během prvního čtvrtletí objem veřejných tendrů meziročně rostl o 8,1 procenta. „Samotný letošní květen byl proti tomu loňskému výrazně horší. Objem letošních vypsaných zakázek propadl o 7,1 miliardy korun na 19,9 miliardy korun, což znamená pokles o 26 procent,“ podotkl ředitel analytické společností CEEC Research Jiří Vacek. Veřejné instituce v květnu připravily 677 veřejných soutěží, tedy o 14,5 procenta méně než loni.

Hochtief zaznamenal pokles získaných tendrů

Poklesu veřejných zakázek si všimly již i firmy. „Naše stavební společnost zaznamenala za zmiňované období mírný pokles objemu získaných veřejných zakázek ve srovnání se stejným obdobím uplynulého roku,“ potvrzuje klesající trend objemu veřejných zakázek člen představenstva společnosti Hochtief CZ Tomáš Koranda.

Chybějící veřejné investice tak prý firma nahradila větší zakázkou od soukromého investora. Loni státní instituce zadaly zakázky za celkem 348,1 miliardy korun. To je - po odečtení mimořádných tendrů Čepra za celkem 88,4 miliardy korun a společnosti Net4Gas na poskytnutí bankovního úvěru v hodnotě téměř 30 miliard korun - meziroční růst o 15,5 procenta.

Státní správa a její organizace loni vypsaly více nových tendrů. Celkem se loni ve věstníku objevilo 8762 nových soutěží za 310,7 miliardy korun. Početně jde o meziroční růst o 12,2 procenta, celková hodnota však klesla o 10,6 procenta. Ministerstvo pro místní rozvoj odhaduje, že včetně soukromých investorů loni objem veřejných zakázek vzrostl o 102 miliardy korun na 577 miliard korun (bez DPH)