Státní dluh v pololetí stoupl, Babiš prodával bondy se záporným výnosem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Ryan Poplin via Flickr

Státní dluh během pololetí stoupl podle dat ministerstva financí o 18 miliard korun na 1,691 bilionu korun. Na každého Čecha tak hypoteticky připadá dluh zhruba 160 tisíc korun. Podle ministerstva je za růstem dluhu větší prodej státních dluhopisů díky příznivým podmínkám na finančním trhu. Během prvního pololetí ministerstvo financí prodalo státní dluhopisy se záporným výnosem za 91,4 miliardy korun.

Během prvního pololetí MF prodalo státní dluhopisy se záporným výnosem za 91,4 miliardy korun. Tím podle MF získal státní rozpočet dodatečné příjmy 133,4 milionů korun.

V samotném druhém čtvrtletí dluh klesl o 3,4 miliardy korun. „V případě, že by ministerstvo mimořádné situace nevyužilo a neprodávalo by střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy bez výnosu se splatnostmi v lednu 2018 a červenci 2019 a státní pokladniční poukázky se splatností v roce 2016, činil by pokles státního dluhu (ve druhém čtvrtletí) až 32,5 miliardy korun,“ uvedl úřad.

Dluh bude klesat

Pokles dluhu pak MF očekává i ve druhém pololetí roku, kam je soustředěno zhruba 70 procent splátek střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů splatných letos. „Dluh jako takový dále narůstá, a to i v příznivých makroekonomických podmínkách, které nebudou trvat věčně. Dlouhodobě je samozřejmě kýžené státní dluh nejen stabilizovat, ale dokonce redukovat,“ uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Za celý loňský rok státní dluh mírně stoupl o 9,3 miliardy Kč na 1,673 bilionu korun. Důvodem nárůstu dluhu byla podle úřadu rovněž snaha prodat více státních dluhopisů, které investoři nakupovali se záporným výnosem.

Dluh státu je o 600 milionů nižší, na každého Čecha připadá 158 tisíc