Stavba sídla pražské záchranky uvízla na mrtvém bodě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Stavba nového sídla záchranné služby v pražské Troji, kterou magistrát připravuje několik let, uvázla na mrtvém bodě. Vedení Prahy stále nenalezlo shodu s místní radnicí, která proti stavbě protestuje žalobou. Co bude dál a kdy stavba začne, není jasné. "Využijeme všech prostředků, včetně právních, abychom mohli stavbu zahájit v co nejkratším termínu," řekl radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO). Radnice ale podle starosty Tomáše Bryknara ustoupit nehodlá.

Pražští záchranáři v současnosti vlastní budovu nemají a jsou v pronajatém a nevyhovujícím domě v Korunní ulici. Výstavbu centrály připravuje magistrát od roku 2005. Původně měli dělníci zahájit práce v roce 2013, to bylo ale několikrát odloženo. Naposledy vedení města mluvilo o započetí stavby v roce 2017. I tento termín ale může být ohrožen.

„Veškeré dokumenty i podklady pro stavební povolení máme doslova připraveny v červených mašličkách, městská část Troja ale zahájení blokuje žalobou. Pokud by došlo k odblokování, může stavba okamžitě začít,“ řekl Lacko, který se chce v pondělí otevřeným dopisem obrátit na místní zastupitele, aby žalobu stáhli.

V záplavové zoně

Magistrát podle radního vyšel požadavkům radnice vstříc. Snížil plánovanou budovu o jedno patro. Odpadl také plán vystavět heliport. Naopak přibyla lékárna a ordinace praktického lékaře. Troja ale s podobou a umístěním budovy dál nesouhlasí.

„Naše stanovisko trvá. Dlouhodobě upozorňujeme na to, že výstavba v této lokalitě je nevhodná,“ tvrdí starosta. Radnice trvá na tom, že do rekreační a rezidenční oblasti Troji taková budova nepatří. Upozorňuje mimo jiné i na to, že je to záplavové území. Vadí jí, že by součástí sídla bylo parkoviště pro 50 záchranářských vozů a čerpací stanice. „Praha disponuje určitým potenciálem pozemků a budov, které by byly vhodnější,“ doplnil starosta. Diskutuje se mimo jiné o budově na Palmovce, jejíž stavba je zablokována sporem mezi místní radnicí a stavařem.