Stavební úřady v Praze mají problémy s novými stavebními předpisy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC 2.0: Elvin via Flickr

Nové pražské stavební předpisy, které platí dva týdny, způsobují stavebním úřadům městských částí velké problémy. Institut plánování a rozvoje (IPR) úředníky stavebních úřadů neproškolil, uvedl na konferenci Real Estate Market 2014 vedoucí oddělení speciálního stavebního úřadu MČ Praha 9 Karel Horejš. Magistrát s výtkami nesouhlasí.

Městské části měly podle mluvčí Petry Hrubé řadu možností, kdy se s předpisy mohly seznámit. Dokument je prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu a určuje podmínky, za kterých se může v Praze stavět.

„IPR městským částem, respektive jejich stavebním úřadům, nedal vůbec žádné školení, jak s novými předpisy nakládat,“ uvedl Horejš. Na školení, konaném den před účinností předpisů, IPR informoval prý jen v obecné rovině. „Když jsme se chtěli zeptat na konkrétní věci z praxe, tak nám řekli, že máme dotazy poslat mailem. Už v průběhu září IPR dostal velké množství dotazů a do dnešního dne na jejich webových stránkách žádné odpovědi nejsou,“ řekl Horejš. Problematické je to prý hlavně u probíhajících řízení, které musí stavební úřady vyřídit do 30 dnů.

Magistrát: MČ měly opakované příležitosti se s předpisy seznámit

Podle magistrátu ale měly městské části opakovaně možnost se s předpisy seznámit. „Za posledních zhruba devět měsíců se konala série odborných setkání u kulatého stolu, kam byli pozváni zástupci městských částí i odborníci. Magistrát nemůže za to, že tam radnice poslaly nižší úředníky, nebo vůbec žádné,“ řekla Hrubá.

Horejš upozornil i na personální problémy stavebních úřadů. „Chybí hlavně architekti, zatímco převažují inženýři a technici, takže spousta stavebních úřadů má vůbec problém rozumět paragrafům, které v pražských stavebních předpisech jsou,“ řekl Horejš.

ČTK oslovila další čtyři zástupce stavebních úřadů větších pražských městských částí. Oficiální komentář k předpisům odmítli, mimo záznam stížnosti svého kolegy potvrdili. „Praktické školení mělo být už dávno. Myslím si, že se všechno upeklo hodně narychlo. Podle mě by bylo lepší, kdyby předpisy fungovaly nejprve nějaký čas ve zkušebním provozu,“ podotkl vedoucí stavebního úřadu ze širšího centra Prahy.

Stavební úřady i přes kritiku nové předpisy po obsahové stránce vítají. Pražští radní dokument schválili letos v červenci, platit začal 1. října. Proti předpisům, které mimo jiné regulují reklamu ve městě, se postavila firma BigBoard. Naopak architekti přijetí předpisů přivítali.

Podle předpisů nebudou moci vznikat nové samostatně stojící billboardy, a až těm současným skončí platné stavební povolení, firmy budou muset obří reklamní poutače a plochy odstranit. Předpisy nastavují i pravidla výšky budov, omezují rozšiřování města na úkor volné krajiny a upřednostňují zástavbu proluk a nevyužívaných území.