Tlak na Lessyho roste, proti sobě už má duo Nečas - Kubice

Petr Lessy, Jan Kubice

Petr Lessy, Jan Kubice Zdroj: CTK/Libor Zavoral

Napětí kolem osoby policejního prezidenta Lessyho eskaluje. Premiér Petr Nečas dnes uvedl, že Lessy nakročil k politickému aktivismu. Jeho chování je neslučitelné s rolí policejního prezidenta, který má vést nestranný a nepolitický policejní sbor, řekl předseda vlády na dotaz, co soudí o Lessyho prohlášení, v němž své kolegy vyzval k odolnosti vůči vlivům známých, mocných a vlivných lidí.

Akceleruje i dlouhodobý souboj mezi Lessym a ministrem vnitra Janem Kubicem. Ministr tvrdí, že mu policejní šéf v červnu oznámil, že v září odejde z funkce. Podle ministra tak šéf policie reagoval na řízení o odebrání osobního ohodnocení 20 tisíc korun. „Dohodli jsme se, že to nebudeme ventilovat,“ vysvětlil Kubice v České televizi, proč tato informace nepronikla na veřejnost.

Lessy ale takovou dohodu popírá a odstoupit nehodlá. Policejního prezidenta nemůže vláda ani jiný představitel státu odvolat. Z funkce může předčasně odejít jen z vlastního rozhodnutí.

Na vyhrocenou situaci již zareagovala i pozice. Podle ČSSD začala snaha koaličních stran ODS a TOP 09 o ovládnutí policie. Chtějí do ní dosadit manipulovatelného člověka, který by byl poslušný jejich příkazům, uvedl Tejc. „Dnešní výrok Petra Nečase dokazuje, ze z policejní nezávislosti má ve skutečnosti ODS strach,“ dodal šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté oceňují, že se Lessy svých podřízených zastal. Podobně se měl zachovat i ministr vnitra Jan Kubice, dodal Tejc.

Kalousek tahá za delší konec než Lessy

Lessy se v minulých dnech dostal do sporu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, když řekl, že mu Kalousek volal kvůli vyšetřování kauzy týkající se nákupu letounů CASA a adresoval nevhodné výroky lidem pracujícím na kauze. Ministr telefonát potvrdil, ale jeho obsah byl prý úplně jiný.