TOP 09: Jednání o pražské koalici může trvat až do podzimu

Zasedání pražských zastupitelů

Zasedání pražských zastupitelů Zdroj: CTK

Vyjednávání o nové pražské koalici mohou trvat ještě několik měsíců, možná až do podzimních krajských voleb. Řekl to předseda zastupitelského klubu TOP 09 Václav Novotný. Podle něj stávající patová situace mnohým stranám vyhovuje. Konkrétní být ale nechtěl. TOP 09 je druhým nejsilnějším klubem v pražském zastupitelstvu.

„Můj pocit z koaličního vyjednávání je takový, že současný stav mnohým vyhovuje, a že TOP 09 je jedním z mála, kdo má skutečný zájem sestavit funkční vládu,“ tvrdí Novotný. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice vládla Praze asi rok. Po řadě neshod se rozpadla před třemi měsíci.

TOP 09, která ve volbách v Praze v roce 2014 skončila těsně druhá za vítězným ANO, po pondělním jednání vyzvala ANO k samostatnému jednání. „Nehodláme být třetí do mariáše,“ řekl Novotný. Naráží přitom na vyjednávací tandem ANO a ČSSD. „Máme-li jednat s ANO, pak se ANO musí přestat schovávat za ČSSD, protože se k tomu ale ANO zatím neodhodlalo, jednáme nadále i ve všemi ostatními stranami,“ doplnil.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.

Příští řádné volby v Praze se mají konat až v roce 2018.

Krnáčová: Trojkoalice je pro ANO a ČSSD nejlepším partnerem
Trojkoalice (STAN, SZ a KDU-ČSL) je pro pražské ANO a ČSSD nejlepším koaličním partnerem. Po ranním jednání to dnes ČTK řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Shodli jsme se, že naše programy se nejvíce protínají,“ uvedla. S tím souhlasí i Trojkoalice. Podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL/Trojkoalice) ale ANO a ČSSD nechtějí ve vedení Prahy zelené.
Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice vládla Praze asi rok. Před třemi měsíci se po řadě neshod rozpadla. Od té doby se stranám nepodařilo vyjednat novou. „Důležitá je vůle všech subjektů najít společnou cestu a vyvarovat se opakování dřívějších chyb. Chci, aby zde vznikla silná a stabilní koalice,“ řekla primátorka.
Do personálních otázek si Trojkoalice nechce od ANO a ČSSD nechat mluvit. „Řekli nám, že by rádi, aby v budoucí koalici nebyla Strana zelených. Jdeme s tím ve čtvrtek na trojkoaliční klub, kde si řekneme, jak dál postupovat,“ řekl ČTK Wolf. Termín další koaliční schůzky s ANO a ČSSD se bude odvíjet od stanoviska klubu.
Možností, jak sestavit koalici, je v Praze několik. Jednání se ale podle všeho ocitla v patové situaci. TOP 09 po pondělní schůzce uvedla, že pokud má jednat s ANO, pak samostatně, jako rovný s rovným, tedy zatím bez ČSSD. Podle Wolfa dnes Trojkoalici partneři informovali, že připravují jednání s ODS a pak s TOP 09. „Uvidíme, jestli nás pak k jednání přizvou,“ dodal Wolf.