TOP 09 nabídla Svobodovi post pražského primátora. Podle ODS to není řešení

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: ctk

TOP 09 chce jednat o nové koalici v Praze s ODS a nabídla jí funkci primátora pro Bohuslava Svobodu. TOP 09 to dnes uvedla v tiskovém prohlášení. Uskupení by se neobešlo bez podpory dalších stran, kluby TOP 09 a ODS mají v 65členném zastupitelstvu dohromady 20 zástupců.

Pražskou ODS nabídka potěšila, ale nepředstavuje prý žádnou dlouhodobě funkční variantu, protože stabilita není jen o funkci primátora. ODS navíc o nové koalici pro hlavní město nyní vyjednává s ANO, ČSSD, a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL a STAN).

O podobě koalice strany v různých sestavách vyjednávají od loňského října, kdy se rozpadla koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. „Po více než 100 dnech pražského bezvládí dnes politici druhého nejsilnějšího klubu Zastupitelstva hlavního města Prahy nabídli ODS nový návrh k jednání o koalici - podpis memoranda partnerství pro Prahu a funkci primátora pro Bohuslava Svobodu,“ uvedla TOP 09. Svoboda už byl primátorem v minulém volebním období, nejprve za koalice ODS s ČSSD a potom ODS s TOP 09.

Lákavý bonbónek

„Nabídka funkce primátora může vypadat jako lákavý bonbónek, nicméně neodpovídá ani na programové otázky, ani na klíčové problémy nejbližších dní,“ uvedl zastupitelský klub ODS v tiskové zprávě. ODS prý předložila jasné programové priority, o kterých intenzivně jedná s dalšími stranami zastoupenými v pražském zastupitelstvu. „V těchto jednání budeme pokračovat,“ dodali občanští demokraté.

TOP 09 do poloviny ledna jednala s Trojkoalicí a piráty o menšinové radě, kterou by podpořila právě ODS a také tři nezávislí zastupitelé. Trojice okolo bývalého primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) ale od projektu odstoupila a vyjednávání selhalo, protože plánované seskupení by nemělo v zastupitelstvu většinu. TOP 09 poté chtěla v rámci jednání o nové koalici oslovit také ČSSD.

Programová blízkost

„Nabídka pro ODS přichází s vědomím zodpovědnosti a toho, že oba kluby pojí programová blízkost. Ta byla potvrzena už loni v prosinci při hlasování o rozpočtu, a také při vyjednávání o programových prioritách v uplynulých měsících,“ uvedla dnes TOP 09. Praha s provozním rozpočtem nyní neinvestuje a nepřipravuje projekty, podotkl předseda pražské organizace TOP 09 Jiří Koubek.

V 65členném zastupitelstvu má TOP 09 s nezávislými 12členný klub, ODS má osm zastupitelů. Stejným počtem jako ODS disponuje Trojkoalice a také ČSSD, 17 zastupitelů má ANO. Po čtyřech zastupitelích je za KSČM a piráty, vlastní klub Nezávislí má trojice kolem Hudečka.