Trojkoalice: Koalice není funkční, hledáme nové složení

ana Plamínková, Petr Štěpánek, Jan Wolf, Karel Březina, Michal Hašek, Adriana Krnáčová, Miloslav Ludvík

ana Plamínková, Petr Štěpánek, Jan Wolf, Karel Březina, Michal Hašek, Adriana Krnáčová, Miloslav Ludvík Zdroj: ctk

Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) chce hledat nové složení pražské koalice. Současná s ANO a ČSSD není podle ní funkční, vadí jí zasahování do kompetencí náměstka Matěje Stropnického (SZ) a Jany Plamínkové (STAN). Zástupci Trojkoalice to oznámili po jednání zastupitelského klubu. Rozkol vyvrcholil na nočním jednání zastupitelstva odvoláním náměstka Stropnického a následně radních Michala Haška (ANO), Hany Novákové a Ireny Ropkové (obě ČSSD).

Podle pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je ale pražská koalice funkční, také podle zastupitelů ČSSD by měla pokračovat.

„Koalice byla kvůli zasahování do kompetencí náměstka Stropnického a radní Plamínkové ze strany koaličních partnerů ANO a ČSSD dlouhodobě nefunkční, což vyústilo v koaliční krizi,“ řekl po jednání předseda zastupitelského klubu Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ). Situaci je podle něj kvůli schvalování rozpočtu potřeba vyřešit do 5. listopadu, na kdy bude svoláno zastupitelstvo.

ČSSD chce pokračovat v pražské koalici s ANO a Trojkoalicí
Pražská koalice by podle zastupitelů ČSSD měla pokračovat, řekli to po jednání s premiérem a předsedou své strany Bohuslavem Sobotkou. O dalším vývoji by se mělo rozhodnout na schůzce koalice, kterou tvoří ČSSD, hnutí ANO a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), začátkem příštího týdne. Svolala ji primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Podle Trojkoalice je však třeba hledat nové složení vlády na pražské radnici, ta současné není funkční.

„Shodli jsme se, že by tato koalice měla pokračovat, s tím že paní primátorka Krnáčová by měla zajistit její funkčnost,“ řekl novinářům předseda pražské ČSSD Miloslav Ludvík. Podmínky spolupráce chtějí sociální demokraté řešit se svými koaličními partnery.

„Nejdřív musí paní primátorka svolat koaliční jednání, což máme informaci, že se tak stalo,“ uvedl předseda zastupitelského klubu ČSSD Karel Březina. Schůzka má být začátkem příštího týdne. Na ní si podle Březiny členové koalice musí vyjasnit, zda chtějí spolupráci zachovat. „Pořád si myslíme, že tento půdorys vládnutí v Praze má svoje ratio a svůj smysl,“ míní Březina.

„Mezitím budeme hledat nové složení koalice. Naším zájmem je být součástí takového funkčního a stabilního uspořádání, ve kterém budeme moci prosazovat svůj program,“ doplnila radní Jana Plamínková (STAN). Podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL) zůstává Trojkoalice stabilní, ale stávající koalice s ANO a ČSSD je mrtvá. Přesto jednání o novém složení s nimi nevylučuje. Ochotu o nové vládě jednat vyjádřila už většina opozičních stran.

Jak bude nová koalice složena, není jasné. V zastupitelstvu má hnutí ANO od podzimních voleb 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou také čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. ANO a TOP 09 společnou koalici dlouhodobě vylučují, Trojkoalice nechce jednat s KSČM.

Konflikty v pražské koalici eskalovaly letos v srpnu
10. a 11. října 2014 - Komunální volby v Praze vyhrálo ANO před TOP 09, Trojkoalicí (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN), ODS, ČSSD, KSČM a Piráty. Vytvořená koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice obsadila v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.
26. listopadu 2014 - Novou pražskou primátorkou byla zvolena Adriana Krnáčová z hnutí ANO.
16. ledna 2015 - Ministerstvo pro místní rozvoj odeslalo Praze rozhodnutí o pozastavení účinnosti pražských stavebních předpisů. Stalo se tak po bouřlivé roztržce, kterou kvůli regulaci reklamy, kterou předpisy přinášely, vyvolala billboardová lobby. Ministerstvu vadilo mimo jiné to, že předpisům chybělo schválení Evropské komise.
3. února 2015 - Pražské ANO a ČSSD požádaly o odchod náměstka primátorky Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ). V lednovém hlasování zastupitelů ohledně tendru na odpady za 13 miliard korun Stropnický pro návrh ruku nezdvihl. Koalici nakonec zachránila nezařazená zastupitelka Monika Krobová Hášová.
17. února 2015 - Rada hlavního města Prahy po čtvrt roce od uzavření koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice schválila její programové prohlášení.
- Členové koalice našli smír v dohodovacím řízení ohledně stavebních předpisů. Rada schválila jejich novelizaci. Nové znění předpisů bylo přijato až v srpnu, v půlce září je Praha poslala ministerstvu pro místní rozvoj.
24. března 2015 - Radní odložili rozhodnutí o případném podání trestního oznámení na Stropnického, městu se nelíbí jeho údajná pochybení v souvislosti s novelizací stavebních předpisů. Stropnický na facebookový profil napsal, že se stal obětí „šikany“ ze strany magistrátu.
30. března 2015 - Opoziční klub zastupitelů TOP 09 a nezávislých vyzval Krnáčovou, aby odstoupila z funkce. Hrubě prý porušila zákony i zájmy Prahy tím, že ve sporu o nájem Škodova paláce vybírala právníky na doporučení protistrany.
13. dubna 2015 - Zastupitelský klub TOP 09 podal trestní oznámení na Krnáčovou kvůli výběru právníků v kauze Škodova paláce. Podle TOP 09 se mohla dopustit čtyř trestných činů.
14. dubna 2015 - Opoziční TOP 09 a ODS se nepodařilo na mimořádném jednání prosadit návrh na odvolání Krnáčové.
20. dubna 2015 - Stropnický oznámil, že koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice po několika týdnech ukončila spor, který kvůli němu vedla. Ostatní členové koalice ale tuto informaci odmítli.
9. června 2015 - Pražští radní schválili znění nových stavebních předpisů. Novela zamířila do připomínkového řízení, vyjádřit se tak k nim měly mít možnost všechny městské části.
18. června 2015 - Trojkoalice vyvolala dohodovací řízení (slouží k vyjasnění neshod) s ANO a ČSSD. Odůvodnila to porušením smlouvy při hlasování o novele vyhlášky o hazardu.
24. června 2015 - Vedení pražského ANO vyvolalo dohodovací řízení s Trojkoalicí; její zastupitelé prý porušili koaliční smlouvu, když nehlasovali pro koaliční návrhy.
11. srpna 2015 - Radní neschválili ani jeden z klíčových materiálů, které předkládal náměstek Stropnický. Problematiku pražských stavebních předpisů převzala místo něj do gesce primátorka Krnáčová. Stropnický poté řekl, že situaci v pražské koalici považuje za neudržitelnou.
20. srpna 2015 - Pražské ANO a ČSSD začaly v reakci na Stropnického vystupování v médiích požadovat jeho odvolání z funkce náměstka.
31. srpna 2015 - Zastupitelé za ČSSD se shodli, že jsou připraveni zvednout ruku pro odvolání Stropnického, pokud někdo hlasování navrhne.
2. září 2015 - Předseda magistrátního klubu ANO Michal Hašek řekl, že Trojkoalice opakovaně nedodržuje koaliční smlouvu a setrvání Stropnického v radě je neudržitelné. Stropnický ještě předtím přišel o další kompetence.
3. září 2015 - Trojkoalice označila odebrání kompetencí Stropnickému za porušení koaliční smlouvy ze strany ANO a ČSSD. Tříhodinové jednání koalice nevedlo k žádnému výsledku.
10. září 2015 - ODS neúspěšně navrhla zařadit na program jednání odvolání radních. Zdůvodnila to špatným fungováním rady a spory v koalici.
23. října 2015 - Zastupitelé odvolali z funkce čtyři z 11 radních. Náměstka Stropnického (SZ) a radní Michala Haška (ANO), Hanu Novákovou a Irenu Ropkovou (obě ČSSD).

Náměstek Dolínek: Stropnický si dělá kampaň do Sněmovny na úkor Prahy