Trojkoalice má podmínky: Po ANO a ČSSD žádá tendr na svoz odpadu

Radní Jana Plamínková

Radní Jana Plamínková Zdroj: CTK

Radní za hnutí Starostů Jana Plamínková bude odpovědná za Institut plánování a rozvoje a chystaný tendr na svoz městského odpadu nebude rozdělen na dvě části. S těmito konkrétními požadavky půjdou zástupci Trojkoalice na dnešní jednání s ANO a ČSSD o možném pokračování pražské vlády. Její budoucnost je značně nejistá od minulého pátku po odvolání čtyř radních.

„Řekli jsme si, že zásadní podmínkou je, aby byly dodržovány dohody a koaliční smlouva, a domluvili jsme si některé podmínky pro další jednání,“ uvedl předseda zastupitelů Trojkoalice Petr Štěpánek.

Jak plánovací institut, který spadal pod odvolaného radního Matěje Stropnického (SZ), tak svoz odpadu má na starosti právě uskupení zelených, lidovců a starostů. Ti v lednu prosadili, že na svoz bude vypsána jedna velká zakázka na deset let. Proti tomu však vystoupilo ANO, které by tendr rozdělilo na dvě části.

Babišovci i ČSSD chtějí v dosavadním svazku pokračovat. Shodují se, že v Trojkoalici je řada kompetentních zastupitelů, s nimiž se prý lze dohodnout.

Pozici pro další jednání včera ladilo i předsednictvo pražské organizace ANO. Jeho členové Jan Volný a Martin Komárek připustili, že k problémům koalice přispěly neshody primátorky Adriany Krnáčové s šéfkou buňky Radmilou Kleslovou. Ta už oznámila rezignaci na žádost šéfa ANO Andreje Babiše.