Turecko vykázalo izraelského velvyslance pryč z Ankary

Ahmet Davutoglu

Ahmet Davutoglu Zdroj: CTK/AP

Diplomatické vztahy mezi Tureckem a Izraelem v pátek dosáhly nového dna, když Turecko pozastavilo platnost vojenských smluv s Izraelem, omezilo své diplomatické zastoupení v této zemi a vypovědělo izraelského velvyslance z Ankary. Opatření souvisí s loňským zásahem izraelského komanda proti aktivistům směřujícím na lodích do Gazy, při němž zemřelo devět tureckých občanů.

Slovy ministra zahraničí Ahmeta Davutoglua Turecko znovu označilo izraelskou námořní blokádu Gazy za nelegální. Zodpovědnost za současné napjaté vztahy mezi oběma zeměmi podle Davutoglua nese Izrael. Turecko prý neustoupí, dokud se nepodaří uspokojivě vyřešit následky loňského incidentu. Ankara požaduje izraelskou omluvu, Jeruzalém to odmítá.

Diplomatická roztržka přišla v den, kdy má OSN zveřejnit zprávu komise, která události loňského května zkoumala. Ve zprávě, kterou mají od čtvrtka k dispozici některá média, se uvádí, že Izrael při zásahu proti flotile s humanitární pomocí použil nepřiměřenou sílu. Samotnou blokádu pásma Gazy označuje dokument za legální.

„Izraelské rozhodnutí vstoupit na palubu lodí s takovou silou a v tak velké vzdálenosti od zóny blokády a bez posledního varování těsně před naloděním bylo přehnané a nepřiměřené,“ stojí v závěrech dlouho očekávané zprávy OSN, která měla být původně dokončena v únoru.

Komise, vedená bývalým novozélandským premiérem Geoffreym Palmerem, ve zprávě dále uvádí, že námořní blokáda Gazy byla legální a přiměřená, protože byla zaměřena na zastavení dovozu zbraní po moři. Upozorňuje také, že Izrael při nalodění narazil na „organizovaný a násilný odpor skupiny pasažérů“. Přesto jsou podle komise ztráty lidských životů nepřijatelné.

Váhu zprávy podle agentury Reuters výrazně oslabuje to, že ze čtyř členů komise dva - izraelský a turecký - vyjádřili nesouhlas s některými z klíčových nálezů.

Blokádu pásma Gazy vyhlásil Izrael v roce 2006 po únosu svého vojáka Gilada Šalita palestinskými radikály z pásma. Zpřísnil ji o rok později, když se vlády v pásmu Gazy násilím zmocnilo hnutí Hamas. Po loňském zásahu, který Izraeli vynesl ostrou mezinárodní kritiku, Jeruzalém výrazně zmírnil pozemní blokádu Gazy, tu námořní ale ponechal v platnosti.