Ukrajinci se na Zelenského těší, Západ se bojí nejistoty

Volodomy Zelenskyj slaví po zveřejnění prvních odhadů. (21.4.2019)

Volodomy Zelenskyj slaví po zveřejnění prvních odhadů. (21.4.2019) Zdroj: Reuters

Volodomy Zelenskyj slaví po zveřejnění prvních odhadů. (21.4.2019)
Na Ukrajině volí prezidenta. Favoritem druhého kola je komik Volodymyr Zelensky . (21.4.2019)
Na Ukrajině volí prezidenta. Mandát chce obhájit současná hlava státu Petro Porošenko. (21.4.2019)
Na Ukrajině volí prezidenta. Mandát chce obhájit současná hlava státu Petro Porošenko. (21.4.2019)
5
Fotogalerie

Budoucího ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského čeká řada nesnadných domácích i zahraničněpolitických úkolů. Konfliktem v Donbasu unavení Ukrajinci od něho mají vysoká očekávání, která je téměř nemožné splnit. Je tak pravděpodobné, že jeho prezidentská éra skončí stejnou deziluzí jako působení současné hlavy státu Petra Porošenka.

Po sečtení téměř všech hlasů z nedělního druhého kola voleb bylo zřejmé, že Zelenskyj zvítězil s necelými třemi čtvrtinami získaných hlasů. To mu při 62procentní účasti dává solidní mandát. S trochou nadsázky se ale dá říct, že Ukrajinci svou volbou podepsali bianko šek. Zatímco Porošenko byl pro své zastánce garantem západního kurzu země, komik a podnikatel v oblasti televizní zábavy bez politických a ekonomických zkušeností se stal kandidátem změny. Ovšem nikdo netuší, jak bude vypadat. 

Pod tlakem lidu a věřitelů 

"Jelikož kolem hospodářské politiky osoby, jež se stane prezidentem, panuje naprostá nejistota, prostě vůbec nevíme, co nastane a to finanční komunitu znepokojuje," vyjádřil pro Reuters nálady mnohých investiční bankéř Dragon Capital v Kyjevě Serhij Fursa. Zelenskyj slíbil, že do hospodářsky zbídačené země přiláká nové investory tak, že získá jejich důvěru vymýcením korupce. To je však ve společnosti zcela prosycené úplatky úkol, který snadno může skončit jako prázdný volební slib. 

Investoři a mezinárodní věřitelé navíc budou na Zelenského tlačit, aby pokračoval v reformách, které mají mimo jiné snížit zátěž státní kasy. A na tomto poli ho patrně čeká jeden z největších problémů. Lidé totiž za stěžejní úkol nového prezidenta považují snížení nákladů na komunální služby, zejména cen plynu. Ty se však zvyšovaly právě v důsledku reforem. 

Zřejmě ještě náročnější misí pro budoucího prezidenta bude řešení situace v Donbasu, kde od roku 2014 padlo na třináct tisíc lidí. Zelenskyj v kampani osciloval mezi sliby o dohodě s Ruskem a tvrdém vymáhání navrácení území včetně Krymu. Nejpravděpodobnější však je, že se nic zásadního nezmění, jak ostatně vítěz v neděli naznačil. "V každém případě budeme pokračovat v minském směru a půjdeme do konce, abychom zastavili palbu, protože nejdůležitější pro nás je, aby se naši chlapci vrátili živí," uvedl. 

Rusko opatrně hovoří o zlepšení vztahů 

Z Ruska už zaznělo opatrné vyjádření nadějí, že by se vzájemné vztahy obou zemí mohly pod novým vedením zlepšit. Na Západě naopak někteří komentátoři projevují obavy, že Zelenskyj Ukrajinu odchýlí od nastoupené evropské cesty a půjde Moskvě příliš na ruku. Faktem je, že se během kampaně k otázce členství v EU či NATO vyjadřoval poměrně zdrženlivě. Z jeho výroků však spíše než odpor zaznívala skepse ohledně dosažitelnosti těchto cílů, která pochopitelně ostře kontrastovala s Porošenkovými zcela nereálnými sliby. 

Nejzajímavější nyní bude sledovat, jaký tým si jednačtyřicetiletý politický nováček vytvoří. Mohli by v něm být reformátoři z někdejší vlády Arsenije Jaceňuka a zahraniční experti, stejně tak jako lidé spjatí s oligarchou Ihorem Kolomojským či dalšími zákulisními figurami. Pro Zelenského bude dobrý start důležitý, jelikož na podzim zem čekají parlamentní volby a předpokládá se, že se v nich pokusí uspět se stranou Sluha lidu.