V České poště se mělo podplácet, dva lidé čelí žalobě

Pošťáci dvaaosmdesátiletému muži, který zkolaboval na pobočce, zachránili život.

Pošťáci dvaaosmdesátiletému muži, který zkolaboval na pobočce, zachránili život. Zdroj: Aktu.cz

Poštovní třídírna v Malešicích je před Vánoci extrémně vytížená.
Důležité je udržet si před Vánoci dobrou náladu.
Důležité je udržet si před Vánoci dobrou náladu.
Poštovních balíků je v třídírně neuvěřitelné množství.
Poštovní třídírna v Malešicích je před Vánoci extrémně vytížená.
31
Fotogalerie

Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na dva lidi a jednu firmu za korupci v souvislosti se zajištěním bezpečnostních služeb pro Českou poštu. Na webu to uvedl dozorující státní zástupce Zdeněk Matula. Podle dřívějších informací se kauza týká firmy Alkom. Za podplácení úřední osoby hrozí obviněným podnikatelům až šestileté vězení, propadnutí majetku nebo peněžitý trest.

První fáze trestné činnosti spadá podle Matuly do let 2011 až 2012, druhá se pak dotýká roku 2015. Případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 8.

Český rozhlas - Radiožurnál dříve uvedl, že stíhání čelí Václav Růžička - šéf bezpečnostní agentury Alkom Security, která pro poštu hlídala budovy. Tehdejšímu manažerovi pošty údajně nabídl peníze za ovlivnění tendru na zabezpečení poštovních dep ve prospěch Alkomu. Růžička vinu odmítá, úplatek prý po něm naopak požadoval manažer.

Druhým obviněným je podle rozhlasu podnikatel Radko Hašek. Za zajištění zakázky pro Alkom údajně nabízel zájezdy do exotických zemí. Na straně pošty nikdo stíhán nebyl, zaměstnanec vše nahlásil policii.

Alkom zajišťoval bezpečnostní systémy pro poštu od 90. let. V roce 2013 zjistila kontrola ministerstva vnitra, které je zřizovatelem pošty, že podnik nepostupoval v době uzavírání původních smluvních vztahů se společností Alkom účelně a hospodárně. Podle dřívějšího vyjádření pošty platila Alkomu za ochranu 75 milionů korun ročně. Později si pošta začala zabezpečení zajišťovat sama prostřednictvím dceřiné společnosti Česká pošta Security. 

Podívejte se, jak to vypadá v poštovní třídírně v Malešicích.