V Česku přibyli zahraniční dělníci i podnikatelé

Izolace

Izolace Zdroj: e15

Novela zákona, která zakazuje pracovním agenturám najímat cizince ze zemí mimo Evropsku unii, již promíchává tuzemský pracovní trh. Přibývá Ukrajinců, kteří pracují na živnostenský list. Agentury nyní zprostředkovávají práci pro Slováky a Poláky.

Loni v České republice přibyly tisíce zahraničních zaměstnanců a podnikatelů, vyplývá to ze zprávy ministerstva práce.

Nejvíce cizinců, kteří v Česku pracují je ze Slovenska. V porovnání s rokem 2010 jich přibylo 5700 a loni jich zde pracovalo přes 106 tisíc. Druhou nejpočetnější skupinou na konci loňského roku tvořili Ukrajinci. Jejich počet se ovšem významně snížil. Třetí největší zastoupení měli Poláci.

Ukrajinských zaměstnanců v Česku ubývá právě kvůli novele v zákoníku práce. „Zákon od ledna zakazuje agenturám zaměstnávat cizince ze zemí mimo EU a po vypršení stávajících smluv je musí agentury propustit,“ říká Radovan Burkovič, šéf Asociace pracovních agentur. Tím se i vysvětluje proč přibývá Ukrajinců, či Vietnamců se živnostenskými listy.

Mezi zahraničními podnikateli zde totiž dominují právě Ukrajinci, kterých bylo bezmála 36 tisíc. Následovali občané z Vietnamu s necelými 35 tisíci živnostenskými oprávněními. „Vietnamští občané již dva a půl roku nedostávají od České republiky žádná pracovní víza,“ říká předseda Česko - Vitnamské společnosti Marcel Winter. Třetími nejčastějšími podnikateli původem ze zahraničí jsou Slováci s bezmála čtrnácti tisíci oprávněními.

Podle posledních dostupných statistik ministerstva vnitra mělo na konci listopadu loňského roku na území ČR evidovaný pobyt přes 406 cizích státních příslušníků, z toho u necelých 200 tisíc se jednalo o pobyt trvalý.