Valachová bude mít devět náměstků, na své pozici zůstane jen Fidrmuc

Příští ministryně školství Kateřina Valachová

Příští ministryně školství Kateřina Valachová Zdroj: CTK

Ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD) bude mít sedm odborných a dva politické náměstky. Na stejné pozici jako v bývalém týmu zůstane jen lidovecký náměstek pro vzdělávání Jaroslav Fidrmuc (KDU-ČSL). Nově byla zřízena funkce náměstka pro řízení sekce majetkové, kterou bude zastávat Ivo Krýsa. Řídící pracovníky úřadu na dnešní tiskové konferenci představila ministryně.

Majetková sekce, jejíž šéf přichází z pozice ředitele Krajské hygienické stanice Středočeského kraje, bude mít na starost veřejné soutěže, IT zakázky a podřízené organizace, řekla Valachová. Slibuje si od toho větší transparentnost a hospodárnost.

Prvním náměstkem bude Stanislav Štech, který nastoupí v polovině července. Prorektor Univerzity Karlovy, jenž byl kandidátem na ministra, bude mít vedle zastupování ministryně v době její nepřítomnosti na starost také strategii.

Hulinský se bude starat o sport

Na post politického náměstka byl ještě exministrem Marcelem Chládkem (ČSSD) přesunut rovněž dosavadní náměstek pro sport Petr Hulinský (ČSSD). „Bude mě zastupovat v portfoliu sportu,“ uvedla Valachová. Na jeho odborném místě Hulinského nahradí Pavel Šulc, který poslední rok pracoval jako vrchní ředitel sekce sportu a mládeže.

Jako náměstek v úřadu už za bývalého ministra působil zástupce ANO Robert Plaga, který se z nespecifikované funkce zástupce koaličního partnera přesunul na post náměstka pro vysoké školy, vědu a výzkum. Tam vystřídal Jaromíra Vebera. Novou legislativní náměstkyní je Dana Prudíková, která přichází z Úřadu vlády.

Rovněž na Úřadu vlády naposledy působil Václav Velčovský, který byl pověřen řízením sekce operačních programů. Pověřenou ekonomickou náměstkyní se stala Zuzana Matoušková, jež v posledních osmi letech řídila na ministerstvu školství sekci financování.