Věci veřejné se mě zbavily, protože jsem nebyl loajální, tvrdí Šmerda

Radek Šmerda, Vít Bárta

Radek Šmerda, Vít Bárta Zdroj: ctk

Před dvěma dny odvolaný ministr dopravy Radek Šmerda se domnívá, že se ho Věci veřejné zbavily, protože se ve své práci neřídil pokyny Víta Bárty. V sobotním rozhovoru pro Lidové noviny (LN) exministr dále uvedl, že se rozhodoval podle toho, co považoval za správné.

„Pokud jsem byl s Vítem Bártou v týmu, tak jsem se prostě přizpůsoboval jeho rozhodnutím. On byl ministr, on rozhodoval,“ řekl Šmerda. Upozornil na to, že nikdy nepodporoval Bártovu dopravní superkoncepci, nebo tomu, že dálnice budou stavět Číňané. Šmerda ale tvrdí, že kvůli ochraně a zájmům ministerstva musel Bártovy projekty zastavit, což prý Bárta nechápe a jeho „neposlušnost“ si nejspíše bere osobně.

Šmerda pro LN také uvedl, že byl jeden z mála lidí, kteří vždy říkali Bártovi, co si myslí. „Ve chvíli, kdy jsem ho vystřídal, tak to samozřejmě začalo skřípat. Úplně nerozchodil, že jeho podřízený najednou rozhodoval o věcech, o kterých dřív rozhodoval on,“ prohlásil exministr.

Exministr rezignaci Bártovi na post ministra sám doporučoval, aby si zachoval „nějakou tvář“ a případně se mohl vrátit, ale nikdy po postu ministra sám netoužil. Přesto se jím po odchodu Víta Bárty stal a to na dva měsíce.

Novým šéfem resortu se stal volební manažer VV Pavel Dobeš, který je ve svých 29 letech nejmladším členem vlády Petra Nečase.