Vláda chce sama prodávat vojenský materiál. Obchodníkům zkrátí licence

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Armada CR

Vláda chce vojenský materiál nejen nakupovat, ale i prodávat bez prostředníků. Navíc navrhuje zkrácení licencí na obchod s vojenským jen na pět let a oproti dosavadním povolením na dobu neurčitou. Počítá s tím vládní novela zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem, která nyní míří do parlamentu.

„Vrátíme se opět k tomu, že ty licence budou vydávány pouze na pět let, a nikoli na dobu neurčitou, a budou vyšší správní poplatky za tyto licence, což bude státu umožňovat lepší kontrolu v této oblasti,“ řekl novinářům ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

O nutnosti zpřísnit vydávání licencí se začalo mluvit v souvislosti s nedávnými explozemi ve skladech munice ve Vrběticích, podle ministra však tato novela má s tímto případem jen volnou souvislost. „Ty zásadní novelizace budou předloženy do poloviny roku,“ dodal.

Vláda se také zbaví nutnosti prodávat vojenský materiál přes prostředníky. „Aby nebyl zbytečný mezičlánek,“ vysvětlil Mládek. Podle něj současná legislativa zkomplikovala například i nedávné darování munice iráckému Kurdistánu. Nebylo z ní totiž zřejmé, zda vláda může vojenský materiál darovat přímo.