Vládní letka prořídne, nemá na opravy

vládní letka

vládní letka Zdroj: profimedia.cz

Cesty prezidenta, premiéra či ministrů začnou ztrácet na komfortu a okázalosti, politici budou muset létat běžnými linkami. Ministerstvo obrany nemá peníze na údržbu CL-601 Challenger, životnost končí i dalším strojům takzvané vládní letky. Ta byla přitom až doposud politikům k dispozici prakticky kdykoli, když si vzpomněli.

Tehdy zánovní tryskáč kanadské firmy Bombardier dostal začátkem devadesátých let darem prezident Václav Havel. Letoun nyní absolvuje předepsaný servis v Německu. Příští rok však musí být provedena generální oprava jeho motorů. „Předpokládané náklady se pohybují kolem 70 milionů korun. Vzhledem k nedostatku finančních prostředků v příštích letech se zvažuje ukončení provozu CL-601,“ uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Podobně jako challenger dosluhují i další dva proudové Jak-40. Jednomu bude ještě prodloužen technický život o tři roky, dalšímu vyprší v roce 2014. Vedle značné spotřeby je jejich nevýhodou to, že kvůli nadměrné hlučnosti nemohou přistávat na všech letištích.

Vládní letka, jejíž správný název je 24. základna dopravního letectva, má ještě osm turbovrtulových L-410. Také u většiny z nich by musely být provedeny generální opravy, čeká je proto zakonzervování a zřejmě odprodej.

Čeští ústavní činitelé mohou využívat dva A-319, jejichž provoz spolkne 100 milionů ročně. Vzhledem ke své kapacitě a doletu se však pro většinu delegací nehodí. „CL-601 a Jak-40 jsou určeny pro podstatně menší skupiny cestujících a létají na kratší vzdálenosti.

U airbusů je třeba vzít v úvahu i provozní a přímé náklady na letištní služby, jako jsou vyšší přistávací a odbavovací poplatky,“ dodala Růžičková. Navíc jsou podle ní v posledních letech plně vytíženy rotacemi jednotek do zahraničních misí. Armáda má ještě čtyři nové letouny CASA primárně určené pro přepravu vojáků a materiálu.

Čtěte také:

Armáda vypraví ještě dnes dva speciály do Japonska

Obrana má koncepci na 10 let. Velikost armády vyřeší letos, myslí i na hackery

Politici jsou s možnou redukcí parku smířeni. „Létáme jen běžnými linkami,“ řekl předseda zahraničního výboru sněmovny . Podobně už cestoval i prezident Václav Klaus. A premiéra Petra Nečase loni dopravila na jednání v Německu služební limuzína.

Cesty si uhradí ze svých rozpočtů

Plánování vrcholných návštěv i pracovních cest českých ústavních činitelů asi dozná změn. Vláda projednává materiál, který přesune financování těchto cest přímo do rozpočtů prezidentské kanceláře či úřadu vlády. V návrhu ministerstva zahraničí jsou ale obsaženy i počty členů delegací a jejich doprovodu, jimž má být cesta hrazena.