Volba ombudsmana: část ČSSD váhá mezi Šabatovou a Křečkem

Zástupcem ombudsmana byl zvolen dosavadní poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Jeho vítězství se ve sněmovních kuloárech očekávalo. Křeček v tajných volbách získal 83 ze 164 možných hlasů.

Zástupcem ombudsmana byl zvolen dosavadní poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Jeho vítězství se ve sněmovních kuloárech očekávalo. Křeček v tajných volbách získal 83 ze 164 možných hlasů.

Prezident Miloš Zeman se opět snaží vnést do řad socialistů rozkol. Část strany začala váhat, zda v souboji o post ombudsmana podpoří dosavadní favoritku, bývalou předsedkyni Českého helsinského výboru Annu Šabatovou, nebo exposlance ČSSD, dlouholetého zastánce nájemníků a od loňska zástupce veřejného ochránce práv Stanislava Křečka.

Právě Křečkovi a bývalému šéfovi legislativní rady vlády Pavlu Zářeckému nabídl Zeman nominace. Křeček už kývl, Zářecký se má rozhodnout do konce týdne.

„Bude to takový další test, jak velký má Zeman v sociální demokracii vliv,“ uvedl pod podmínkou anonymity jeden z poslanců ČSSD. Dolní komora parlamentu zřejmě už příští měsíc vybere v tajné volbě některého z nejvýše čtyř kandidátů. Dva může navrhnout hlava státu, další dva Senát.

„Naši senátoři se budou rozhodovat individuálně, žádná doporučení v těchto záležitostech vedení klubu nedává. Čas na podání návrhů je do pátku. Nelze vyloučit, že se horní komora shodne pouze na jednom kandidátovi,“ řekl včera deníku E15 šéf sociálnědemokratických senátorů Petr Vícha.

On osobně prý nikoho nepodpoří, ještě nedávno uvažoval o kolegyni a bývalé ústavní soudkyni Elišce Wagnerové. „Řekla mi ale, že proti paní Šabatové kandidovat nebude. Vím, že Šabatovou navrhne minimálně jeden náš senátor. Na druhé straně nevím o nikom, kdo by chtěl podpořit pana Křečka,“ dodal Vícha.

Varvařovský by rád Dienstbiera
Funkce ombudsmana se uvolnila loni v prosinci po rezignaci osmašedesátiletého Pavla Varvařovského v polovině šestiletého mandátu. Vedly jej k ní prý důvody čistě privátní, ale známé byly jeho stesky nad zákonodárci, kteří jeho legislativním doporučením věnovali jen minimální pozornost. Varvařovský by si jako svého nástupce přál experta na správní právo Filipa Dienstbiera.

Někdejší signatářka Charty 77 Šabatová nemá blízko jenom k ČSSD, kde je předsedkyní odborné komise pro lidská práva. Oslovuje i středové a pravicové politiky. Před lety už v úřadu veřejného ochránce práv působila jako zástupkyně Otakara Motejla, v roce 2010 se pak o jeho místo neúspěšně ucházela. Tehdy získala i hlasy TOP 09.

„V Senátu nebude mít problém nominaci získat. Jestli ji ale zvolí sněmovna, je velká neznámá,“ uvedla Wagnerová. Hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše chce jako druhé nejsilnější uskupení v dolní komoře vyjednat podporu bývalé prezidentské kandidátce Táně Fischerové. Jenže také ona prohlásila, že „proti Šabatové nepůjde“.

David Klimeš: Ombudsmana by bylo lepší zrušit

Pavel Varvařovský: Zvolili si mě, ať mě poslouchají