Vrchní soud zrušil rozhodnutí týkající se Světlíka a Filipčíka

Jan Světlík

Jan Světlík Zdroj: Martin Pinkas

Vrchní soud v Olomouci zrušil rozhodnutí týkající se sporu skupiny KKCG s Janem Světlíkem a Pavlem Filipčíkem z představenstva společnosti Vítkovice a vrátil jej Krajskému soudu v Ostravě k novému projednání. Uvedl to mluvčí Vrchního soudu Vladimír Lichnovský. Podle původního rozsudku měli oba manažeři z vlastních zdrojů zaplatit Vítkovicím a .s. 225 milionů korun.

Spor se týká koupě Spojených sléváren z roku 2008. Podle společnosti KKCG, která je menšinovým akcionářem Vítkovic, byly slévárny bezcenné a jediným účelem jejich koupě bylo vyvést ze společnosti Vítkovice a. s. téměř čtvrt miliardy korun. Světlík, který je většinovým vlastníkem Vítkovic, to odmítá. Už dříve uvedl, že v době nákupu měla firma cenu, kterou za ni Vítkovice zaplatily.

Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková uvedla, že odvolací soud zcela vyhověl odvoláním Světlíka a Filipčíka v tom, že jejich argumentace a důkazní návrhy nebyly provedeny a byly zcela přehlídnuty. „Vrchní soud konstatoval, že Krajský soud v Ostravě neposuzoval všechny okolnosti, nezabýval se věcí do detailů, ve všech nutných souvislostech, a tudíž se musí krajský soud sporem zabývat úplně znovu,“ uvedla mluvčí.

Soudy se žalobou zabývají přes tři roky. Ve sporu byli původně žalováni všichni členové představenstva Vítkovic. Ostravský krajský soud ale odsoudil jen Světlíka s Filipčíkem, kteří jednání o nákupu firmy dokončovali. Ředitelka korporátní komunikace KKCG Dana Dvořáková uvedla, že společnost bude nadále hájit zájmy všech minoritních akcionářů Vítkovic, kteří byli podle ní jednáním členů představenstva poškozeni. Podle zástupců Vítkovic se sice KKCG dlouhodobě snaží vyvolat dojem, že bojuje za zájmy menšinových akcionářů Vítkovic, jenže jim prý naopak škodí.

Vítkovice Holding zastřešuje celou strojírenskou skupinu vystupující pod značkou Vítkovice Machinery Group. Tvoří ji firmy s ročním obratem více než 25 miliard korun. Patří mezi ně i Vítkovice a. s. Holding zaměstnává přes 8000 lidí. Loni měla skupina konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík.

KKCG je mezinárodní investiční skupina spravující aktiva přesahující 1,6 miliardy eur. KKCG se zaměřuje na dlouhodobé strategické investice do oblasti loterie a zábavy, těžby ropy a zemního plynu, technologií, cestovního ruchu, nemovitostí či strojírenství, ale i do dalších odvětví. KKCG působí v deseti zemích světa, zaměstnává více než 3000 lidí.