VV by ve sněmovně nahradili lidovci a zelení, přesto podpora koalice sílí

Pavel Bělobrádek, KDU-ČSL

Pavel Bělobrádek, KDU-ČSL Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Voličskou podporu koalice táhnou dolů především Věci veřejné. V aktuálním průzkumu společnosti Factum Invenio získali pouze 2,2 procenta hlasů. Ve sněmovně by véčkaře vystřídala KDU-ČSL, která získala 5,9 procenta hlasů a Strana zelených s podporou 5,4 procenta dotázaných.

Vítězem voleb by se podle průzkumu, který probíhal na konci října, stali sociální demokraté s 28,5 procenta. Ve srovnání s výsledkem květnových voleb si ČSSD polepšila o 6,4 procenta.

Druhou příčku by obsadila ODS se ztrátou jednoho procenta podpory voličů proti květnu, teď by ji volilo 19,2 procenta lidí. Na třetí pozici se dostali s více než čtyřprocentním přírůstkem proti posledním volbám komunisté, volilo by je 15, 9 dotázaných. TOP 09 si od voleb pohoršila o rovná tři procenta na 13,7 procenta.

Výsledky na první pohled ukazují slábnutí vládních stran, pokud je však srovnáme s říjnovým průzkumem společnosti STEM, zjistíme pravý opak.

Občanští demokraté získali v průzkumu STEM v říjnu 15,7 procenta hlasů, aktuální průzkum tedy ukazuje zlepšení. To samé platí také o TOP 09, kterou podle říjnových dat preferovalo 9,3 procenta voličů, tedy méně než teď. Dokonce i nejslabší Věci veřejné si proti říjnovým hodnotám polepšili, byť jen o 0,2 procenta.

Průzkum společnosti Factum Invenio proběhl mezi 933 občany ČR ve věku od 18 let.

Porovnání s výsledky volebPorovnání s výsledky voleb | Factum Invenio

Rozdělení mandátůRozdělení mandátů | Factum InvenioZdroj: Factum Invenio