VV vyloučily Šťovíčka, podporoval vládu

Milan Šťovíček

Milan Šťovíček Zdroj: wikimedia.org

Grémium opozičních Věcí veřejných vyloučilo poslance Milana Šťovíčka ze strany kvůli tomu, že podporoval vládu a ve Sněmovně hlasoval s koalicí. Rozhodnutí širšího vedení strany bylo podle místopředsedy Tomáše Jarolíma téměř jednomyslné. Proti byl jen poslanec David Kádner.

Starosta Litvínova Šťovíček souhlasí s vládními reformními kroky. V minulosti uvedl, že kabinet bude podporovat do té doby, dokud vláda zaručí zachování územních limitů těžby v severních Čechách.

Podle stanov VV je rozhodnutí grémia platné okamžitě. „Důvodem je jeho postoj a podpora vlády a hlasování s koalicí,“ sdělil Jarolím. Šťovíček se proti usnesení může odvolat k rozhodčí a revizní komisi strany.

VV po svých poslancích žádaly, aby reformní zákony nepodpořili. „Já osobně jako předsedkyně poslaneckého klubu budu navrhovat vyloučení pana Šťovíčka, pakliže nedodrží tato vázaná hlasování,“ avizovala už předem předsedkyně poslanecké frakce Kateřina Klasnová. Jak uvedl předseda VV Radek John, Šťovíček svým postojem brání, aby strana byla čitelná pro voliče.„Pan Šťovíček nám tu čitelnost kazí. Kalí to zrcadlo, takže grémium to musí vyřešit,“ uvedl v úterý John.

VV se po posledních sněmovních volbách staly součástí vládní koalice s TOP 09 a ODS. Později ale po neshodách ve vládě i samotných VV kabinet opustily a přešly do opozice. Součástí vlády se stala strana LIDEM, která vznikla odštěpením části bývalých členů VV. Šťovíček zůstal v původní straně, v důležitých hlasováních ale podporoval vládu.