Výdaje VZP na dvacítku nejdražších klientů loni překročily 300 milionů

VZP

VZP Zdroj: Siebert Martin/Euro

Výdaje Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na dvacet nejnákladnějších klientů loni poprvé překročily 300 milionů korun. Za poslední tři roky, kdy pojišťovna s téměř šesti miliony klientů údaje zveřejňuje, stouply náklady na první dvacítku o více než 7,5 procenta. Uvedl to mluvčí VZP Oldřich Tichý. Nejčastěji se lidé léčili s poruchou srážlivosti krve a dědičnými poruchami metabolismu.

VZP loni nejvíc, 22,5 milionu korun, zaplatila za pacienta s hemofilií z Pardubického kraje. Proti předchozím letům byly výdaje za nejdražšího klienta nižší, v roce 2012 stál téměř 54 milionů korun a v roce 2013 přes 46 milionů. Náklady u pacientů s hemofilií souvisely s množstvím speciálního léku, který musejí užívat například v souvislosti s operací, bez něj by vykrváceli.

Vedle poruch srážlivosti krve patřily loni, obdobně jako v předchozích letech, k nejnákladnějším diagnózám dědičné poruchy metabolismu, nemoci krve způsobující vážné poškození ledvin a plicní arteriální hypertenze.

Cílem je informovat veřejnost o nákladnosti péče, tedy že lékař není zadarmo

„Cílem je informovat veřejnost o nákladnosti péče, tedy že lékař není zadarmo. Zároveň chceme vyvrátit fámy, že se VZP snaží zbavovat drahých pacientů, hradí jen tu nejlevnější péči a podobně,“ uvedl Tichý. Mezi dvacítkou nejnákladnějších klientů loni bylo šest žen a 14 mužů. Nejmladší byla pětiletá dívka, nejstarší čtyřiašedesátiletý důchodce. V Česku je vedle VZP šest zaměstnaneckých pojišťoven, které dohromady mají přes čtyři miliony klientů.

Přes 98 procent nákladů na nejdražší pacienty tvoří léky. Tichý uvedl, že mimořádně nákladné moderní léky mohou hradit i proto, že se daří třetí rok snižovat výdaje za běžné léky za pomoci takzvaných pozitivních listů. Je to seznam léků, u nichž byly dojednány nižší ceny a pojišťovna doporučuje lékařům je přednostně pacientům psát. Pozitivní listy mají také zaměstnanecké pojišťovny, pro pacienty jsou léky z tohoto seznamu vždy bez doplatku. Za zdravotní péči vydá VZP ročně přes 140 miliard korun.

VZP vrátila klientům 187 milionů korun