Vyšetřování střelby v Uherském Brodu může trvat měsíce

Před restaurací Družba v Uherském Brodě se konalo pietní shromáždění k uctění památky obětí střelby

Před restaurací Družba v Uherském Brodě se konalo pietní shromáždění k uctění památky obětí střelby Zdroj: ctk

Vyšetřování hromadné vraždy v Uherském Brodu, při níž střelec zabil osm lidí a pak sebe, potrvá podle policie několik týdnů až měsíců. Ohledání restaurace Družba, kde se tragédie v úterý po poledni stala, zabralo téměř 20 hodin, vysvětlil šéf zlínské krajské policie Jaromír Tkadleček. Další vyjádření o průběhu vyšetřování podle něj budou v následujících dnech.

Restauraci stále střeží policisté kvůli zajišťování důkazů. Čeká se také na výsledky soudních pitev a odborné posudky. Podle Tkadlečka byli na místě zásahu i policisté z odboru kontroly, aby jejich postup vyhodnotili. Policisté a zásahová jednotka prý postupovali podle aktuálního vyhodnocení zprvu nepřehledné situace.

První informací pro policisty bylo oznámení o střelbě ve 12:38. Na místo dorazila do deseti minut dvoučlenná hlídka, která šla do budovy. V místnosti byli prý lidé na zemi a někteří seděli a nebylo zřejmé, co se stalo. „Pachatel po policistech zahájil palbu,“ řekl Tkadleček.

Střelce podle něj viděli od vstupu v protilehlém rohu restaurace za barem. Byla vidět jen hlava a ruka se zbraní. „Byl to velmi rychlý sled událostí,“ uvedl šéf krajské policie. Následovala snaha o vyjednávání.

šéf Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jaromír Tkadlečekšéf Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček|ctkŠéf zlínské policie Jaromír Tkadleček (foto: ČTK).

Policisté se pak rozhodli přivolat posily. „Zásahová jednotka z Brna se dostavila včas,“ dodal Tkadleček. Zdůraznil, že šlo o „zásah proti pachateli, který vběhl do prostoru za účelem usmrcení co největšího počtu lidí“.

Motiv útoku zatím není zřejmý. Podle úterních informací si místní muž stěžoval na své okolí a na to, že je šikanován. V restauraci střílel v době oběda ze dvou legálně držených zbraní. Jeho družka je prý hospitalizována. „Komunikace s ní je a zřejmě bude velmi složitá,“ dodal Tkadleček.