Střelec z Uherského Brodu si stěžoval na šikanu, problémy chtěl řešit po svém

Policisté blízko místa incidentu

Policisté blízko místa incidentu Zdroj: ctk

Osm obětí, sedm mužů a jednu ženu, si vyžádala střelba muže v restauraci Družba v Uherském Brodě. Pachatel nakonec vztáhl zbraň proti sobě. Střelcem je dvaašedesátiletý muž, který nemá kriminální minulost. Podle záchranářů muž všechny oběti střelil přímo do hlavy. Útočník byl držitelem zbrojního průkazu a měl u sebe dvě nabité pistole. Policie prověřuje, zda osm lidí zabil legálně drženou zbraní.

Motivaci pachatele policie vyšetřuje, podle státního zástupce Romana Kafky šlo zřejmě o směs osobních důvodů. Muž, který měl podle ministra vnitra Milance Chovance spory se sousedy, v době kolem útoku volal televizi Prima. V telefonátu si stěžoval na šikanu, kterou úřady údajně neřeší, uvedl také, že má pistoli a rukojmí a že se zařídí po svém. Podle Chovance volal do televize až po útoku. Na místo dorazila zásahová jednotka, podle ministra už ale střelbě nešlo zabránit.

Žalobce Kafka zatím nechtěl spekulovat o tom, zda měl muž psychické problémy. Podle starosty města Patrika Kunčara šlo o místního obyvatele. Server Lidovky.cz uvedl, že podle jeho ověřených informací jde o dvaašedesátiletého Zdeňka K., který bydlel se svou ženou v domku na nedalekém sídlišti Olšava. Večer v tamní Javořinské ulici stál před domem policejní vůz a hlídkoval policista, okolí bylo obehnáno páskou. V domě byla tma. S odvoláním na sousedy web píše o mužově špatném duševním stavu a častých hlasitých výstupech jeho manželky. Policie ale totožnost údajného pachatele ani obětí útoku zatím nezveřejnila. Jejich identitu ale zná, podle kriminalistů jsou všichni ze Zlínského kraje.

Večer musela policie vniknout do domu útočníka, kde se zavřela manželka střelce. Žena pak z domu vyšla v doprovodu policistů a záchranářů

Podle České televize musela policie dokonce po 23:00 do domu útočníka násilím vniknout, protože manželka střelce odmítala policisty vpustit. K domu také dorazila sanitka. Žena nakonec vyšla po zásahu z domu a za doprovodu policistů a záchranářů vstoupila do sanitky.

Město podle mluvčí radnice Elen Sladké hodlá pozůstalým poskytnout morální i finanční pomoc, stejně tak se chce zachovat i Zlínský kraj. „V nejbližší době bude také vyhlášena sbírka na pomoc pozůstalým po obětech,“ uvedla Sladká. Ve středu v 10:00 se bude na místě tragédie konat pietní akt, památku zesnulých uctí na svém zasedání i zastupitelé města. „Projevy soustrasti přicházejí ze všech stran, ty nejcitlivější jsou z družebních měst,“ doplnila Sladká. Za oběti byly v Praze i v Uherském Brodě slouženy mše svaté.

Psycholog: Střelec zřejmě čin plánoval a mohl trpět méněcenností

Dvaašedesátiletý střelec z Uherského Brodu podle soudního znalce z oboru psychologie čin zřejmě plánoval. Mohl prý trpět pocitem méněcennosti a chtít vyvolat krvavé divadlo, řekl odborník Jiří Jelen v reakci na tragédii, při níž pachatel zastřelil osm lidí. Muž, který se poté sám zastřelil, byl podle Jelena zřejmě psychopat, a nemusel trpět duševní chorobu řešenou s lékařem.

Psycholog zdůraznil, že zatím nejsou zřejmé důvody tragédie v restauraci Družba, nicméně střelec byl zřejmě asociální člověk, ve kterém podobný nápad uzrával již déle. V takovém člověku prý agrese časem zeslabuje a zesiluje, nemusí být ale poznat.

Důvodem hromadné vraždy bývá podle Jelena potřeba způsobit událost. „Jde o to samotné drama a scénu. Udělat z toho velké divadlo,“ dodal odborník. Vrah prý v takovém případě počítá se sebevraždou. „Zřejmě se nejednalo o zkratkovité jednání, ale dlouhodobě naplánovaný čin, včetně prostoru, kde se to udělá,“ řekl Jelen.

Mezi zavražděnými mohl být podle psychologa někdo, komu se chtěl muž pomstít, mohl ale také chtít napodobit chování například filmové postavy. „Může si představovat, jak se o něm bude psát,“ nastínil případné motivy střelce. Situace prý nenasvědčuje tzv. bilanční sebevraždě, která se většinou stane v tichosti a soukromí. „A pokud se týká dalších lidí, většinou jde o rodinu,“ dodal Jelen.

Chovanec: V ČR je drženo příliš mnoho zbraní

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zvažuje kvůli střelbě v Uherském Brodu, zda není v Česku příliš vysoký počet držitelů zbraní. Ministr to řekl televizi Prima. Střelec v brodské restauraci zastřelil osm lidí, pak zřejmě spáchal sebevraždu. Podle policie držel muž legálně dvě zbraně.

„V České republice je drženo poměrně velké množství zbraní. Je otázkou, jestli chceme, aby v české společnosti bylo tolik držitelů zbrojních průkazů,“ řekl Chovanec Primě. Podle posledních statistik vypracovaných vnitrem za rok 2013 je mezi držiteli zbrojních průkazů a licencí v Česku zhruba 761 tisíc ručních zbraní.

„Podle informací, které policie má, je (střelec) držitelem dvou zbraní. Nemáme ale potvrzeno, zda zbraně, ze kterých střílel, jsou skutečně ty, jejichž byl legálním držitelem,“ řekl televizi policejní prezident Tomáš Tuhý.

Policie odklání dopravu kvůli střelbě v uherskobrodské restauraci DružbaPolicie odklání dopravu kvůli střelbě v uherskobrodské restauraci Družba | ctk

Podle Chovance se bude soustředit právě na psychický stav střelce. „Je potřeba prověřit, jestli zbrojní průkaz získal podle práva. To bude jedna z hlavních cest, kam se bude ubírat vyšetřování,“ řekl Primě ministr.

Policie loni spustila elektronický centrální registr zbraní, který nahradil papírovou evidenci. Systém má podle ministerstva vnitra zlepšit sledování zbraní a střeliva. Nová evidence sleduje zbraně od jejich vzniku až do doby zničení, znehodnocení nebo vývozu z Česka. Registrují se všechny změny.

Zúčtování se společností a duševní choroby jako motivy
Výběr případů závažných trestných činů z minulosti, jejichž pachatelé si „vyřizovali účty“ se společností nebo byli duševně nemocní:
Únor 1967 - V Jeseníku-Bukovicích ubil Josef Svoboda sekerou své čtyři syny ve věku 10 až 17 let. Poté odjel traktorem do osady Vlčice, kde nad ránem vpadl do domku rodičů své manželky. Sekyrou těžce zranil tchána a jednu ze svých dvou dcer. Oba zemřeli v jesenické nemocnici. Svým zraněním tam podlehla i sedmá oběť, dívka ze sousedství, která přiběhla na místo činu. Pachatel následně spáchal sebevraždu skokem do kamenolomu. Muž, který byl agresivním násilníkem, psychicky neunesl chystaný rozvod.
10. července 1973 - Dvaadvacetiletá řidička z povolání Olga Hepnarová vjela s nákladním autem úmyslně mezi lidi na zastávce tramvaje v ulici Obránců míru v Praze 7. Způsobila smrt osmi lidí, šest jich bylo zraněno těžce a šest lehce. Ještě před tím, ve stejný den, poslala do redakcí Svobodného slova a Mladého světa dopis, ve kterém popsala důvody plánovaného činu. Jako motiv uvedla „vyrovnání účtů se společností“. Soudní znalci shledali u Hepnarové poruchu osobnosti, konstatovali však, že netrpí žádnou duševní chorobou, a je tudíž za svůj čin plně odpovědná. Hepnarová byla 12. března 1975 popravena.
Březen 2007 - Sedmadvacetiletá žena z Ústí nad Labem udusila své dvě malé děti - roční holčičku a tříletého chlapce. Znalci z oboru psychiatrie zjistili, že žena trpěla těžkou duševní poruchou a policie její stíhání zastavila. Soud ženu poslal do psychiatrické léčebny.
Květen 2009 - Mladá žena z Hodonínska zřejmě ubodala své dvě děti ve věku dvou a šesti let, načež se neúspěšně pokusila spáchat sebevraždu. Státní zastupitelství později stíhání pravděpodobné pachatelky zastavilo pro její nepříčetnost.
17. února 2013 - Frenštátem pod Radhoštěm otřásl výbuch domu, v němž zemřelo šest lidí a dalších 11 bylo zraněno. Viníkem byl problémový obyvatel domu a kverulant Antonín Blažek. Chtěl se pomstít sousedům, s nimiž nevycházel dobře. Na dvou místech pustil a pak i zapálil plyn. Blažek, který také zemřel v domě, již předtím dvakrát stanul před soudem. O jeho duševní stav se podle tisku zajímali i znalci, ti konstatovali, že byl normální a netrpěl žádnou poruchou.
14. října 2014 - Ve Žďáru nad Sázavou ubodala na střední škole šestadvacetiletá žena studenta a další dva lidi zranila. Již před dvěma lety obdobně zaútočila v Havířově na malou školačku a její vychovatelku, kterou pobodala. Jako nepříčetná tehdy skončila s diagnózou paranoidní schizofrenie v psychiatrické léčebně. Opavský okresní soud jí však loni v únoru přeměnil ústavní formu ochranného léčení na ambulantní.
24. února 2015 - Devět obětí na životě si vyžádala střelba v restauraci Družba v Uherském Brodě, kam vešel muž a začal střílet. Zabil sedm mužů a jednu ženu. Pachatel je rovněž po smrti, spáchal zřejmě sebevraždu. O tom, zda měl muž psychické problémy, žalobce zatím spekulovat nechtěl. Pachatel si před činem reportérovi TV Prima stěžoval na šikanu, kterou úřady údajně neřeší. Řekl, že má pistoli a že se zařídí „po svém“.

Soustrast pozůstalým obětí vyjádřila řada politiků, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že je šokován, událost označil za mimořádnou tragédii. Ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) požádal, aby osobně dohlédl na vyšetřování policie. Policie zatím podle svého šéfa Tomáše Tuhého nechce sdělovat další informace, dokud nedokončí vyšetřování na místě tragické střelby. Potrvá to zřejmě do středy, poté kriminalisté sdělí bližší detaily.

Policie odklání dopravu kvůli střelbě v uherskobrodské restauraci DružbaPolicie odklání dopravu kvůli střelbě v uherskobrodské restauraci Družba | ctk

Výběr případů střelby v ČR s více oběťmi
22. července 2003 - Ladislav a John Pacovští zastřelili v Litvínovicích na Českobudějovicku tři muže. Byli to manžel, syn a zeť ženy, jejíž sestra se přátelila s Pacovského bývalou manželkou. Podle některých svědků byl vražedný útok pomstou za to, že rodina ženě pomáhala. Soudy poslaly Ladislava Pacovského na 25 let a jeho syna Johna na 11 let do vězení.
22. listopadu 2004 - Pětadvacetiletý muž zastřelil v Tučapech na Táborsku po hádce svého otce, matku a o rok mladšího bratra. V roce 2006 byl odsouzen k doživotnímu vězení.
Březen 2006 - V rodinném domku v Křemži na Českokrumlovsku zastřelil pachatel svou manželku a jejího syna. Za dvojnásobnou vraždu byl odsouzen k 19 letům vězení.
8. března 2009 - Jednačtyřicetiletý muž zastřelil při rodinné oslavě v Petřvaldu na Karvinsku čtyři lidi. Mezi mrtvými byla jeho bývalá přítelkyně, její rodiče a další muž. Po činu muž obrátil zbraň proti sobě; v nemocnici zraněním podlehl.
22. září 2011 - Muž ve Svitavách několika ranami z krátké střelné nelegálně držené zbraně zastřelil svoji družku a její nezletilou dceru. Následně spáchal sebevraždu.
10. listopadu 2011 - V areálu letecké továrny Aircraft Industries v Kunovicích zemřeli po střelbě tři muži včetně pachatele, bratra bývalého člena představenstva firmy a zbrojaře Pavla Musely Karla. Jedna žena byla lehce zraněna.
4. listopadu 2013 - Dva lidé zemřeli a jeden byl těžce zraněn při střelbě v Raškovicích na Frýdecko-Místecku. Oběťmi byla studentka a její dědeček, zraněna byla dívčina babička, motivem činu byla neopětovaný láska. Za dvojnásobnou vraždu byl odsouzen učitel angličtiny Ondřej Dlouhý, loni v listopadu si vyslechl trest 27 let vězení.
24. února 2015 - Při střelbě v restauraci v Uherském Brodě zahynulo podle ministra vnitra Milana Chovance osm lidí. Po smrti je podle něj také pachatel útoku.

Střelby v klidném Uherském Brodě si všímla přední světová média

Česká republika se po útoku střelce v restauraci v Uherském Brodě, po němž zůstalo devět mrtvých včetně pachatele, dostala do titulků předních světových médií. Jako neobvyklou událost pro zemi, která je klidná a nezažila velký útok střelce, popisuje uherskobrodský případ britská BBC nebo ruský list Kommersant. Zároveň připomínají, že jde o jeden z nejhorších násilných činů v historii Česka.

„Asi dvě desítky hostů sedí v restauraci nad pivem a knedlíky,“ tak popsala dění v restauraci Družba před útokem německá agentura DPA. Německý deník Die Welt v internetovém vydání nazval události na jihovýchodní Moravě „Dramatem v restauraci“, ve svém vysílání o nich informovala třeba i americká zpravodajská televize CNN. Agenturní zprávy o útoku se objevily také na zpravodajských portálech v Indii nebo v Nigérii.

Agentura AP připomíná, že v Česku jsou přísné zákony ohledně držení zbraní, ale že se velké oblibě těší myslivost. BBC v této souvislosti tvrdí, že mnoho lidí na venkově vlastní zbraně. Internetový portál britského deníku The Daily Telegraph případu věnuje online reportáž.

Polský novinář Mariusz Surosz, který žije v Česku, ve zpravodajské televizi TVN24 Uherský Brod popsal jako „nevelké městečko, kde na polské podmínky život plyne spíše pomalu“. Podobné události s oběťmi podle něho město zažilo „naposledy během (druhé světové) války“.

Situace v Uherském Brodě po střelbě v tamní resturaciSituace v Uherském Brodě po střelbě v tamní resturaci | ctk

Velkou pozornost věnují střelbě slovenská i ruská média, bulvární slovenský portál čas.sk píše o „masakru v Čechách“. Slovenská zpravodajská televize TA3 připomíná, že v nedávné minulosti se v Česku stalo několik vražd střelnou zbraní, současný případ je však zřejmě nejtragičtější za poslední léta. Ruský Kommersant spekuloval, že nejspíš nešlo o nábožensky motivovaný teroristický útok podobný lednovému atentátu na redakci francouzského listu Charlie Hebdo.

Situace v Uherském Brodě po střelbě v tamní resturaciSituace v Uherském Brodě po střelbě v tamní resturaci | ctk

Střelba na veřejnosti v Evropě za posledních deset let
Výběr případů hromadných vražd v Evropě za posledních deset let, při nichž pachatel použil střelnou zbraň (řazeno podle počtu obětí):
77 obětí - 22. července 2011
Norský pravicový extremista Anders Behring Breivik (32) zabil 77 lidí: nejprve v centru Osla odpálil výbušninu v automobilu (osm mrtvých) a poté odjel na ostrov Utöya, kde postřílel 69 lidí, zejména účastníků tábora mládeže vládní Norské dělnické strany. Loni v srpnu byl Breivik odsouzen k trestu 21 letům vězení, který může být opakovaně prodlužován až do jeho smrti.
15 - 11. března 2009
Němec Tim Kretschmer (17) zastřelil v německých městech Winnenden a Wendlingen 15 lidí a pak sebe; nejvíce obětí - devět studentů a tři učitelky - po sobě zanechal ve své bývalé střední škole Albertville ve Winnendenu.
13 - 9. dubna 2013
V obci Velika Ivanča, asi 40 kilometrů od Bělehradu, postřílel Ljubiša Bogdanović (60) 13 lidí včetně dvouletého dítěte; poté se pokusil zabít svou ženu a sebe (v nemocnici 11.4.2013 zemřel); vraždil v pěti domech a jeho oběťmi byli hlavně příbuzní a sousedé.
12 - 7. ledna 2015
Maskovaní bratři Chérif a Said Kouachiové s automatickými zbraněmi vtrhli do pařížského sídla satirického týdeníku Charlie Hebdo. Na recepci zastřelili údržbáře, v redakci postříleli deset lidí - devět novinářů a policistu. Při útěku postřelili a záhy zabili ležícího zraněného policistu, muslima Ahmeda Merabeta. Útočníky později zastřelila policie.
12 - 2. června 2010
Britský taxikář Derrick Bird (52) zabil 12 lidí na několika místech v hrabství Cumbria v severozápadní Anglii a poté spáchal sebevraždu; střílet začal dopoledne v pobřežním městečku Whitehaven, kde pracoval a kde zabil kolegu taxikáře, na lidi pálil z auta.
10 - 23. září 2008
Student Matti Juhani Saari (22) na vyšší škole aplikovaných věd (SeAMK) ve finském městě Kauhajoki zastřelil deset spolužáků a několik dalších těžce zranil. Poté obrátil zbraň proti sobě, zemřel po převozu do nemocnice.
devět - 27. července 2007
Osmatřicetiletý Nikola Radosavljević střílel po náhodných kolemjdoucích ve východosrbské obci Jabukovac z legálně držené lovecké pušky, zastřelil devět lidí a dva zranil; byl zadržen policií a později doživotně hospitalizován v psychiatrickém zařízení.
osm - 24. února 2015
Osm lidí zastřelil muž v restauraci Družba v Uherském Brodě. Zemřel i pachatel útoku, který se sám zastřelil. Jedna vážně zraněná žena se podrobila operaci, stále je ve vážném stavu.
sedm - 30. srpna 2010
Ľubomír Harman (48) zabil v bratislavské okrajové čtvrti Devínska Nová Ves samopalem sedm lidí a poté spáchal sebevraždu; 15 lidí bylo zraněno.
sedm - 19. března 2012
Francouz alžírského původu Mohammed Merah před židovskou školou v Toulouse zabil tři děti a dospělého; zřejmě též on v předchozím týdnu zabil tři francouzské výsadkáře v Montaubanu a Toulouse; Merah se zabil skokem z okna 22. března po přestřelce s policií, jež ho držela 30 hodin v obklíčení.