Vyšetřovatel Opencard opsal stíhání ze studentské práce, tvrdí pražský radní

Opencard

Opencard Zdroj: 7

Vyšetřovatel v případu Opencard Oldřich Hruško podle náměstka pražského primátora Pavla Richtera (TOP 09) do usnesení o zahájení trestního stíhání pražských radních opsal část vědecké práce jeho syna Martina. Richter dnes kvůli tomu podal na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestných činů porušování autorského práva a zneužití pravomoci úřední osoby.

Podle jeho právního zástupce bude následovat námitka pro podjatost policisty a žádost o to, aby mu případ byl odebrán. „Nemohl jsem uvěřit tomu, že se něco takového může stát. Nejsem si jist, jestli je to celé něčí svérázný smysl pro humor, kterému moc nerozumím, nebo čirý diletentismus,“ poznamenal Richter.

„Použít vygooglovaný text studenta 1. ročníku práv, to nemá obdoby. Podplukovník elitního útvaru si dovolí zahájit stíhání proti patnácti osobám na základě opsané práce,“ podotkl předseda klubu pražských zastupitelů za TOP 09 Jiří Vávra.

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták se k tomu odmítl vyjádřit. „V tuto chvíli nebudeme věc komentovat,“ řekl ČTK.

Richterův syn Martin, který druhým rokem studuje práva, v loňském roce vypracoval v rámci vědeckého semináře práci s názvem „Trestní odpovědnost zastupitelů za hlasování“, studii odevzdal do soutěže a poté byla volně přístupná na webové stránce fakulty.

Na shodu obou textů přišel Martin Richter, když četl usnesení o obvinění svého otce a zjistil, že přibližně šest tisíc znaků, tedy zhruba tři normostrany, jsou totožné s jeho autorským textem. „Nikdo téma přede mnou nezpracoval. Všechny myšlenky tam uvedené vychází z mých znalostí práva a trestního zákoníku, jsou originální,“ uvedl Martin Richter. Vše je prý připraven vysvětlit i policii.

„Příběh je to skutečně žertovný, příběh žaloby, která má opsané tři stránky z práce posluchače prvního ročníku. Na vysoké škole za to vyhazujeme na hodinu ze studií, pokud to byl student, a na hodinu z práce, pokud to byl zaměstnanec,“ sdělil serveru E15.cz primátor Bohuslav Svoboda (ODS). K tomu, že měl vyšetřovatel shodou okolností opsat práci syna pražského náměstka poznamenal: „Když už kradu a opisuji, tak bych se měl alespoň podívat od koho.“

Koncem března policie obvinila pražské radní kvůli dílčí zakázce pro firmu Haguess, která stojí za celým projektem Opencard. Radní podezírá z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí jim za to až osmileté vězení. Proti obvinění radních okamžitě vystoupila TOP 09 - podle ní jde o účelovou kriminalizaci radních, kteří s Haguessem nemají nic společného, zatímco skuteční viníci zůstávají skrytí. „Dodnes nebylo obviněným umožněno nahlédnout do spisu,“ upozornil Vávra.

Usnesení o zahájení trestního stíhání pražských radních

Seminární práce Martina Richtera

: