Vznik stabilní vlády v Praze znemožňují spory, Krnáčová ztrácí vliv

Jana Plamínková, Petr Štěpánek, Jan Wolf, Karel Březina, Michal Hašek, Adriana Krnáčová, Miloslav Ludvík

Jana Plamínková, Petr Štěpánek, Jan Wolf, Karel Březina, Michal Hašek, Adriana Krnáčová, Miloslav Ludvík Zdroj: ctk

ANO a ČSSD zkusí udržet stávajíci koalici. Trojkoalice jedná s TOP 09, která je v zastupitelstvu druhá nejsilnější. Po odvolání čtyř z jedenácti pražských radních, jež si s pomocí opoziční TOP 09 navzájem sestřelili sami koaliční zastupitelé, je politická situace v hlavním městě zcela nepřehledná. Vliv donedávna první ženy ANO Radmily Kleslové dál slábne a spolu s ní ztrácí půdu pod nohama primátorka a její sokyně Adriana Krnáčová.

Dvanáct zastupitelů hnutí stojí za Kleslovou, pět za Krnáčovou. Klub vítěze komunálních voleb v Praze je před rozpadem.
Hlasování naplno ukázalo křehkost koalice, kde odvolaný Matěj Stropnický za zelené delší dobu silně dráždil ANO i ČSSD.
Jeho návrat je nepravděpodobný.

Zatímco dnes už bývalý radní zastává názor, že rozkol v koalici způsobil boj Kleslové s Krnáčovou, obě silnější strany vidí příčiny v jeho nárocích a jednání, které podle nich často hraničilo s vydíráním. Na rozdíl od svých partnerů zaujala Trojkoalice ukřivděný postoj, dosavadní spolupráci označila za mrtvou a jedná s TOP 09. Přitom to byli zelení, lidovci a starostové, kteří Stropnického konec oplatili sesazením dvou členek rady za socialisty a klíčového spojence Kleslové Michala Haška.

Hnutí ANO, pro něž je kontrola Prahy životně důležitá, chce s ČSSD dál vládnout

Scénářů dalšího vývoje je několik. Ani jeden by však městu zřejmě nepřinesl stabilitu. Hnutí Andreje Babiše, pro něž je kontrola Prahy životně důležitá, chce s ČSSD dál vládnout. O primátora už ANO vlastní vinou přišlo v Ústí nad Labem, problémy má i jinde včetně brněnského magistrátu. Proto se Krnáčová tváří, jako by se nic nestalo. „Nedostatky ve fungování koalice byly a jsou. Musíme se s nimi poprat a pak to může fungovat. Rozhodně se nevzdávám,“ prohlásila.

Pokračování koalice

„Shodli jsme se, že by tato koalice měla pokračovat s tím, že paní primátorka Krnáčová by měla zajistit její funkčnost,“ doplnil po schůzce s premiérem Bohuslavem Sobotkou šéf pražské ČSSD Miloslav Ludvík. Podle informací deníku E15 nabídnou obě strany Trojkoalici ústupky, například stamilionové přilepšení městským částem nebo některé daňové změny. Čas na licitace si stanovily do 5. listopadu, první kolo zahájí dnes dopoledne.

Pokud snaha o dohodu zkrachuje, hovoří se o nové radě ve složení buď ANO, TOP 09 a Trojkoalice, nebo jen části zastupitelů ANO věrných Krnáčové, TOP 09, Trojkoalice, Pirátů a několika dalších zastupitelů. Na obou variantách by se mohla podílet i sociální demokracie, ale narážejí na vztahy mezi Babišem a místopředsedou topky Miroslavem Kalouskem. Ta druhá by navíc rozvrátila pražskou buňku babišovců a vyšachovala Krnáčovou z postu primátorky, protože nejsilnější by byli TOP 09 a Nezávislí s dvanácti zastupiteli.

Video dokazuje machinace v pražském dopravním podniku